maandag 12 maart 2012

Let it snow!

Let it snow! (4/02/12)


Na maanden van voorbereiding en een aantal zeer stressvolle weken was het vrijdag 3/03/12 eindelijk zover: onze honderddagenshow. De show was een succes, maar dat doet even niet ter zake. Wat wel belangrijk is, is dat het tijdens onze show begon te sneeuwen. Toen ik zaterdag aan het bakken wilde slaan, zocht ik dan ook een taart die in deze wintersfeer paste. Ik kwam uit op een laagjestaart met vanille, simpelweg vanwege haar witte kleur en eenvoudige bereidingswijze. Daar ik stilaan meer en meer bij wil leren, leek het me wel een goed idee om voor mijn eerste laagjestaart een gemakkelijk recept te zoeken.


Het beslag was niet zo moeilijk te bereiden; in tegenstelling tot ontelbaar andere keren, morste ik niet zoveel met mijn bloem en met de suiker (hooguit één tl naast de weegschaal). Alles verliep goed, totdat ik mijn beslag in twee verschillende taartvormen goot. Hoewel het in het recept niet aangegeven staat, zou ik toch aanraden om twee springvormen te gebruiken, i.p.v. twee gewone bakvormen. Ik had namelijk het probleem dat mijn bakpapier een vreemde vorm gaf aan het beslag, omdat dat niet zwaar genoeg was. Het resultaat was twee ietwat misvormde, totaal verschillende taarthelften.


Vervolgens wilde ik ze laten afkoelen op
een rooster (een tweede tip die ik zelf geleerd heb: “Tenzij anders staat aangegeven, moeten taarten en cakes na het bakken op een metalen rooster worden geplaatst, zodat ze kunnen afkoelen en er koude lucht onder kan circuleren. Dit voorkomt dat de taart of cake klef wordt.”) maar natuurlijk brak ik, door mijn impulsieve gedrag, één van de twee helften doormidden. Gelukkig was het gemakkelijk te herstellen fout; ik gebruikte de gebroken taarthelft als onderste, smeerde de crème au beurre er bovenop en ertussen (om ze weer aan elkaar te lijmen) en plakte de nog steeds hele taarthelft erop. Toch zou ik in de toekomst misschien beter een taartschep en wat geduld gebruiken om een taarthelft om te draaien.
De crème au beurre was ook zeer gemakkelijk om te maken. Het is trouwens hetzelfde recept als ‘buttercream icing’, die ik ook vaak gebruik om cup cakes mee te versieren. Het zoete receptje is in het algemeen zeer geliefd, maar het is niet aan te raden aan mensen die niet zo’n zoetekauw zijn.


Versieren was zoals altijd het leukste deel. Eerst maakte ik met zilveren pastilles (keihard om op te eten, maar gemakkelijk te hanteren en heel mooi) een sneeuwman en een aantal ijskristallen. Omdat mijn taart er door de crème au beurre een beetje geel uitzag, heb ik een el poedersuiker over gezeefd, maar dit laatste is af te raden aan mensen die niet zo van héél zoet houden.


De taart was, ondanks de gebroken onderste helft en de grote hoeveelheid suiker, zeer smakelijk (al zeg ik het zelf). Je kunt het best wel delen met familie en/of vrienden, want door de crème au beurre is het een heel zware taart.


Het recept (voor 8 personen):

Ingrediënten: 1) Voor de taart: - 170 g boter (op kamertemperatuur), - 140 g fijne kristalsuiker, - 3 eieren, - 140 g zelfrijzend bakmeel, - 1 tl vanille-extract.

2) voor de crème au beurre: - 260g poedersuiker, - 110 g boter (op kamertemperatuur), - ¼ tl vanille-extract, - 2 el melk

Bereidingswijze: 1) Verwarm de oven voor op 180°C. Vet twee ronde springvormen of twee ronde bakvormen in (die je dan nog met bakpapier moet bekleden).

2) Klop de boter en de suiker tot een luchtig geheel. Klop vervolgens één voor één de eieren erdoor. Zeef het bakmeel boven het mengsel en vouw het erdoor. Roer 1 tl vanille-extract door het mengsel. Schep het beslag in de bakvormen en verdeel het gelijkmatig met de achterkant van een lepel. (Dit is belangrijk omdat beide taarthelften dan gelijkmatig stijgen.) Bak de taarthelften gedurende 20-20 min. tot ze goudbruin zien. Zet de oven uit en laat de ovendeur op een kiertje staan. Hierdoor voorkom je dat de taarten inzakken. Wanneer je met een breinaald in het beslag prikt, moet deze er weer schoon uitkomen. Laat de helften uit hun bakvorm op een rooster afkoelen.


Let op: de crème au beurre mag pas op de helften gesmeerd worden als deze voldoende afgekoeld zijn!!!


3) Zeef de poedersuiker in een kommetje en klop de boter, de melk en het vanille-extract erdoor. Klop het mengsel tot een gladde, romige crème au beurre. Verdeel iets minder dan de helft over een taarthelft en leg de andere erboven op. Bestrijk de taart met de rest van de crème au beurre.


Vervolgens kun je beginnen aan het versieren van de taart!


Variaties: Als je niet zo van vanille houdt, dan heb ik hier nog enkele varianten voor jou:


  1)   Laagjestaart met chocolade: volg het basisrecept maar vervang het vanille-extract door 2 el ongezoet cacaopoeder die je zeeft met het bakmeel. Vervang het vanille-extract in de crème au beurre door 1 ½ el ongezoet cacaopoeder.



2)  Laagjestaart met citroen: vervang het vanille-extract door de fijn geraspte schil van 1 citroen. Vervang het vanille-extract in de crème au beurre door de fijn geraspte schil van ½ citroen en de melk door citroensap.




3)  Laagjestaart met amandelen: vervang het vanille-extract door 30 g gemalen amandelen. Vervang het vanille-extract in de crème au beurre door amandelessence en decoreer met amandelschilfers.


4)  Laagjestaart met aardbeien: smeer 4 el aardbeienjam op de onderste taarthelft voor u deze bestrijkt met crème au beurre.


5)  Laagjestaart met zwarte bessen: smeer 4 el zwartebessenjam op de onderste taarthelft voor u deze bestrijkt met crème au beurre.



Veel bakplezier en smakelijk eten!


Song suggestion: Let it snow by Frank Sinatra