zondag 20 mei 2012

Egg song


Egg song (2/05/2012)


Een tijdje geleden vroeg Vivienne, een vriendin van mij, of ik een recept zonder eieren wist, omdat ze daar allergisch aan is. Ze was al bij verschillende bakkers geweest, maar die hadden haar allemaal een negatief antwoord gegeven. Dus ging ik voor haar op zoek en kwam terecht bij een chocolade fudge taart volledig zonder zuivel en eieren. Ik had nog nooit zo’n vreemd recept gezien en mijn moeder geloofde niet dat je taart kon maken  zonder eieren totdat ze het resultaat voor ogen kreeg.


Het recept is, zoals ik al zei, behoorlijk vreemd, maar desalniettemin niet moeilijk te bereiden. Je moet o.a. gebruikmaken van dubbelkoolzure soda (aka zuiveringszout), dat mijn vader speciaal voor mij bij de apotheker is gaan halen. Ook moet je olijfolie gebruiken en geen boter, iets wat niet vaak in bakrecepten voorkomt.

Ik wist niet goed wat ik moest doen qua versiering, aangezien er niet echt een speciale gelegenheid was waarvoor ik deze taart gemaakt had. Dus besloot ik met zilveren bolletjes “Eiloos voor Viv” op de taart te schrijven!  

Alles verliep goed; ik had de taart al aangesneden, helemaal ingepakt en kwam trots op school aan, helemaal klaar om mijn taart aan Vivienne af te geven, totdat opeens iemand tegen me zei: “Vivienne is niet op school vandaag! Ze is in Gent voor Engels toneel, weet je nog?”

Ik was woedend op mezelf omdat ik inderdaad compleet vergeten was dat Vivienne er niet was! Gelukkig heb ik haar nog kunnen verwittigen en is ze ’s morgens nog snel naar school gekomen, voor ze naar Gent vertrok, om de taart te komen halen. En volgens de andere leerlingen die met haar mee naar Gent gingen, was de taart heerlijk!

Het recept (voor 8 personen):
IngrediĆ«nten: 1) Voor de taart: - 100 g bloem, - ¾ tl dubbelkoolzure soda (zuiveringszout), - 4 el ongezoet cacaopoeder, - 130 g suiker, - 160 ml water, - 4 el plantaardige olie, - 1 el witte-wijnazijn
2) voor de topping: - 2 el plantaardige olie, - 2 el ongezoet cacaopoeder, - 2 el kokend water, - 120 g poedersuiker

Bereidingswijze: 1) Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde bakvorm (20 cm) in en bekleed de bodem met vetvrij papier.

2) Zeef de bloem, de soda en het cacaopoeder boven een kom, roer de suiker erdoor en maak een kuiltje in het midden. Giet het water, de olie en de azijn in het kuiltje en roer  het geheel door elkaar.

3) Schep het beslag in de bakvorm. Bak de taart ongeveer 25 min. tot hij gerezen is. Als je er een breinaald insteekt, moet deze er weer schoon uitkomen. Laat de taart, zonder bakvorm, afkoelen op een rooster.

4) Doe de olie, het cacaopoeder en het kokende water in een hittebestendige kom. Plaats de kom boven een pan zacht kokend water. Roer alles goed door elkaar. Roer er vervolgens in 2 min. geleidelijk de suiker door tot het mengsel dik en glanzend is.  Voeg water toe als het mengsel te dik wordt. Bestrijk de taart met het mengsel en laat hem een paar minuten rusten voor je hem serveert.


Veel bakplezier en smakelijk eten!

Song suggestion: Egg song by SNSD

1 opmerking:

  1. Die taart/cake was heerlijk!
    Geweldig pluspuntje was dit die lactose- (aka melk-) vrij is!
    Een aanrader dus voor alle lactose-intolerantjes!

    x

    BeantwoordenVerwijderen