Egg song (2/05/2012)
Een
tijdje geleden vroeg Vivienne, een vriendin van mij, of ik een recept zonder
eieren wist, omdat ze daar allergisch aan is. Ze was al bij verschillende
bakkers geweest, maar die hadden haar allemaal een negatief antwoord gegeven.
Dus ging ik voor haar op zoek en kwam terecht bij een chocolade fudge taart
volledig zonder zuivel en eieren. Ik had nog nooit zo’n vreemd recept gezien en
mijn moeder geloofde niet dat je taart kon maken zonder eieren totdat ze het resultaat voor
ogen kreeg.
Het
recept is, zoals ik al zei, behoorlijk vreemd, maar desalniettemin niet
moeilijk te bereiden. Je moet o.a. gebruikmaken van dubbelkoolzure
soda (aka zuiveringszout), dat mijn vader speciaal voor mij bij de apotheker is
gaan halen. Ook moet je olijfolie gebruiken en geen boter, iets wat niet vaak
in bakrecepten voorkomt.
Ik
wist niet goed wat ik moest doen qua versiering, aangezien er niet echt een
speciale gelegenheid was waarvoor ik deze taart gemaakt had. Dus besloot ik met
zilveren bolletjes “Eiloos voor Viv” op de taart te schrijven!
Alles
verliep goed; ik had de taart al aangesneden, helemaal ingepakt en kwam trots
op school aan, helemaal klaar om mijn taart aan Vivienne af te geven, totdat
opeens iemand tegen me zei: “Vivienne is niet op school vandaag! Ze is in Gent
voor Engels toneel, weet je nog?”
Ik
was woedend op mezelf omdat ik inderdaad compleet vergeten was dat Vivienne er
niet was! Gelukkig heb ik haar nog kunnen verwittigen en is ze ’s morgens nog
snel naar school gekomen, voor ze naar Gent vertrok, om de taart te komen
halen. En volgens de andere leerlingen die met haar mee naar Gent gingen, was
de taart heerlijk!
Het recept (voor 8 personen):
Ingrediƫnten: 1) Voor de taart: - 100
g bloem, - ¾ tl dubbelkoolzure soda (zuiveringszout), - 4 el ongezoet
cacaopoeder, - 130 g suiker, - 160 ml water, - 4 el plantaardige olie, - 1 el
witte-wijnazijn
2) voor de topping:
- 2 el plantaardige olie, - 2 el ongezoet cacaopoeder, - 2 el kokend water, -
120 g poedersuiker
Bereidingswijze: 1) Verwarm de oven voor
op 180 °C. Vet een ronde bakvorm (20 cm) in en bekleed de bodem met vetvrij
papier.
2)
Zeef de bloem, de soda en het cacaopoeder boven een kom, roer de suiker erdoor
en maak een kuiltje in het midden. Giet het water, de olie en de azijn in het
kuiltje en roer het geheel door elkaar.
3)
Schep het beslag in de bakvorm. Bak de taart ongeveer 25 min. tot hij gerezen
is. Als je er een breinaald insteekt, moet deze er weer schoon uitkomen. Laat
de taart, zonder bakvorm, afkoelen op een rooster.
4)
Doe de olie, het cacaopoeder en het kokende water in een hittebestendige kom.
Plaats de kom boven een pan zacht kokend water. Roer alles goed door elkaar.
Roer er vervolgens in 2 min. geleidelijk de suiker door tot het mengsel dik en
glanzend is. Voeg water toe als het
mengsel te dik wordt. Bestrijk de taart met het mengsel en laat hem een paar
minuten rusten voor je hem serveert.
Veel bakplezier
en smakelijk eten!
Song
suggestion: Egg song by SNSD
Die taart/cake was heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenGeweldig pluspuntje was dit die lactose- (aka melk-) vrij is!
Een aanrader dus voor alle lactose-intolerantjes!
x