dinsdag 22 mei 2012

Happy Birthday


Happy Birthday (6/05/2012)

 

Vandaag was een speciale dag; mijn vriendje Enrico werd 18 jaar en dat moesten we vieren. Ik weet dat hij veel van chocolade houdt en dus heb ik ervoor gekozen om voor hem een chocoladetaart te maken. Oorspronkelijk wou ik er met glazuur zijn gezicht erop tekenen, maar met die chocolade had dat waarschijnlijk te zoet geweest.





 
Het ging helaas niet helemaal als gepland. Het beslag was niet moeilijk te bereiden en alles ging goed, totdat ik de taart in twee helften moest snijden. Er zijn namelijk twee manieren om een laagjestaart te maken: ofwel bak je de helften apart in twee verschillende vormen (of in 2 keer in dezelfde vorm), ofwel snijd je de helft in twee. Hiervoor bestaat een speciale techniek, al raadt ik toch aan de eerste manier te volgen, want de tweede is niet zo gemakkelijk.

Als u een taart heeft gebakken, kunt u hem doormidden snijden en vullen. Nog makkelijker is het om twee dunne helften te bakken en die te stapelen, met een vulling ertussen. Voordat u een taart doormidden snijdt, moet u hem helemaal laten afkoelen op een rooster en hem vervolgens op een  snijplank leggen. Druk de taart met uw vlakke hand voorzichtig aan en snijdt hem in een vloeiende beweging doormidden met een gekarteld mes.“

Ik volgde alle constructies, maar toch brak mijn bovenste helft in duizend stukjes. Om de taart toch nog te redden, probeerde ik met de vulling van chocolade de stukjes te puzzelen. En ik moet zeggen, het resultaat mocht er wezen. Omdat ik mijn taart niet meer ging versieren zoals gepland, maakte ik chocoladeglazuur om met sierlijke letters ‘HB Enrico’ op de taart te schrijven.

Op het familiefeestje hebben we weinig van mijn taart gegeten, omdat zijn mama bij de bakker speciaal een taart was gaan halen met een foto van hem op. En ik moet toegeven, die taart was heel  lekker.


Enrico heeft hem een paar dagen later opgegeten, maar namens hem heb ik nog een tip voor jullie: steek de taart niet in de koelkast, want dan wordt hij te hard. Als je hem gewoon afdekt, smaakt hij veel beter!

Het recept (voor 8 personen):

Ingrediënten: 1) Voor de taart: - 260g pure chocolade, - 170 g boter (in blokjes), - 200 g fijne kristalsuiker, - 3 grote eieren, - 85 g bloem – 2 el oploskoffie (opgelost in 2 el kokend water)
2) voor de vulling en de topping:
- 300g pure chocolade, - 85 g ongezouten boter

Bereidingswijze: 1) Verwarm de oven voor op 160°C. Vet twee springvormen (20 cm) en bekleed de bodems met vetvrij papier.

2) Breek de chocolade in stukjes en doe deze samen met de boter in een hittebestendige kom. Plaats de kom boven een pan zacht kokend water en verhit de chocolade en de boter zachtjes, tot ze zijn gesmolten. Laat het mengsel weer afkoelen. Roer de suiker door het mengsel en klop vervolgens een voor een de eieren erdoor. Zeef de bloem boven het eiermengsel. Vouw de bloem door het mengsel en roer de koffie erdoor.

3) Verdeel het beslag over de twee springvormen en bak de helften ongeveer 55 min. tot de bovenkant stevig is, maar de binnenkant nog niet. Laat de helften afkoelen in de springvormen. Haal ze eruit en laat ze verder afkoelen op een rooster.

4) Smelt de chocolade en de boter al roerend in een hittbestendige kom boven een pan zacht kokend water. Laat het mengsel weer afkoelen als het eenmaal gesmolten en dik is. Leg een taarthelft op een serveerbord en verdeel een derde van het chocolademengsel erover. Leg de andere taarthelft erbovenop en bestrijk de boven- en zijkant van de taart met de rest van het mengsel.

Variaties: 1) Chocoladetaart met witte en pure chocolade: vervang de pure chocolade voor de vulling en de topping van de taart door witte chocolade. Decoreer de taart eventueel met purechocoladekrullen.
2) Chocoladetaart met mandarijntjes: voeg de geraspte schil van 1 sinaasappel toe aan het beslag. Decoreer de taart met partjes mandarijn.
3) Chocoladetaart met aardbeien: vervang de oploskoffie door 1 tl vanille-extract. Gebruik plakjes aardbei om de taart te decoreren.


Veel bakplezier en smakelijk eten!

Song suggestion: Happy Birthday by the Beatles

Geen opmerkingen:

Een reactie posten