Happy Birthday (6/05/2012)
Vandaag was een speciale dag; mijn vriendje Enrico
werd 18 jaar en dat moesten we vieren. Ik weet dat hij veel van chocolade houdt
en dus heb ik ervoor gekozen om voor hem een chocoladetaart te maken.
Oorspronkelijk wou ik er met glazuur zijn gezicht erop tekenen, maar met die
chocolade had dat waarschijnlijk te zoet geweest.
Het ging
helaas niet helemaal als gepland. Het beslag was niet moeilijk te bereiden en
alles ging goed, totdat ik de taart in twee helften moest snijden. Er zijn
namelijk twee manieren om een laagjestaart te maken: ofwel bak je de helften
apart in twee verschillende vormen (of in 2 keer in dezelfde vorm), ofwel snijd
je de helft in twee. Hiervoor bestaat een speciale techniek, al raadt ik toch
aan de eerste manier te volgen, want de tweede is niet zo gemakkelijk.
“Als u een taart heeft gebakken, kunt u hem
doormidden snijden en vullen. Nog makkelijker is het om twee dunne helften te
bakken en die te stapelen, met een vulling ertussen. Voordat u een taart
doormidden snijdt, moet u hem helemaal laten afkoelen op een rooster en hem
vervolgens op een snijplank leggen. Druk
de taart met uw vlakke hand voorzichtig aan en snijdt hem in een vloeiende
beweging doormidden met een gekarteld mes.“
Ik volgde
alle constructies, maar toch brak mijn bovenste helft in duizend stukjes. Om de
taart toch nog te redden, probeerde ik met de vulling van chocolade de stukjes
te puzzelen. En ik moet zeggen, het resultaat mocht er wezen. Omdat ik mijn
taart niet meer ging versieren zoals gepland, maakte ik chocoladeglazuur om met
sierlijke letters ‘HB Enrico’ op de taart te schrijven.
Op het
familiefeestje hebben we weinig van mijn taart gegeten, omdat zijn mama bij de
bakker speciaal een taart was gaan halen met een foto van hem op. En ik moet
toegeven, die taart was heel lekker.
Enrico
heeft hem een paar dagen later opgegeten, maar namens hem heb ik nog een tip
voor jullie: steek de taart niet in de koelkast, want dan wordt hij te hard.
Als je hem gewoon afdekt, smaakt hij veel beter!
Het recept (voor 8 personen):
Ingrediënten: 1) Voor de taart: - 260g pure chocolade, - 170 g
boter (in blokjes), - 200 g fijne kristalsuiker, - 3 grote eieren, - 85 g bloem
– 2 el oploskoffie (opgelost in 2 el kokend water)
2) voor de vulling
en de topping:
- 300g pure
chocolade, - 85 g ongezouten boter
Bereidingswijze: 1) Verwarm de oven voor op 160°C. Vet twee
springvormen (20 cm) en bekleed de bodems met vetvrij papier.
2) Breek de
chocolade in stukjes en doe deze samen met de boter in een hittebestendige kom.
Plaats de kom boven een pan zacht kokend water en verhit de chocolade en de
boter zachtjes, tot ze zijn gesmolten. Laat het mengsel weer afkoelen. Roer de
suiker door het mengsel en klop vervolgens een voor een de eieren erdoor. Zeef
de bloem boven het eiermengsel. Vouw de bloem door het mengsel en roer de
koffie erdoor.
3) Verdeel
het beslag over de twee springvormen en bak de helften ongeveer 55 min. tot de
bovenkant stevig is, maar de binnenkant nog niet. Laat de helften afkoelen in
de springvormen. Haal ze eruit en laat ze verder afkoelen op een rooster.
4) Smelt de
chocolade en de boter al roerend in een hittbestendige kom boven een pan zacht
kokend water. Laat het mengsel weer afkoelen als het eenmaal gesmolten en dik
is. Leg een taarthelft op een serveerbord en verdeel een derde van het
chocolademengsel erover. Leg de andere taarthelft erbovenop en bestrijk de
boven- en zijkant van de taart met de rest van het mengsel.
Variaties: 1) Chocoladetaart met
witte en pure chocolade: vervang de pure chocolade voor de vulling en de
topping van de taart door witte chocolade. Decoreer de taart eventueel met
purechocoladekrullen.
2)
Chocoladetaart met mandarijntjes: voeg de geraspte schil van 1 sinaasappel toe
aan het beslag. Decoreer de taart met partjes mandarijn.
3)
Chocoladetaart met aardbeien: vervang de oploskoffie door 1 tl vanille-extract.
Gebruik plakjes aardbei om de taart te decoreren.
Veel bakplezier en
smakelijk eten!
Song
suggestion: Happy Birthday by the Beatles
Geen opmerkingen:
Een reactie posten