Sono l’Italiano (25/03/12)
Al vanaf het eerste jaar
kijkt iedereen uit naar de Italiëreis in het zesde jaar en deze week is het
eindelijk zover. Om dat te vieren heb ik naar een Italiaans dessert gezocht om
te maken en ik kwam uit bij een Italiaanse Chocolade-hazelnoottaart.
Ik versierde deze met
crème au beurre, in de traditionele kleuren: groen, wit, rood. Normaal gezien als je kleurstof aan de crème
au beurre toevoegt, is de altijd een beetje lichter, vanwege de witte kleur van
de crème. Om dit te voorkomen gebruikte ik veel kleurstof voor minder crème au
beurre en het werkte!
Op de taart (die ik in
een langwerpige bakvorm klaargemaakt heb, waardoor het eigenlijk meer op een
cake leek) maakte ik de Italiaanse vlag met daarop ‘Italia’ geschreven. Omdat
ik nog crème au beurre over had, heb ik nog een pizzaatje gemaakt.
Het recept was niet
moeilijk te bereiden, maar ik had het een beetje onderschat. Ik had verwacht
dat de taart sterk zou rijzen, omdat er 30g bakpoeder in moest (wat enorm veel
is). Dus goot ik mijn beslag in twee bakvormen, die ik op voorhand met veel
boter ingevet had. Helaas resen de taarten niet echt en had ik dus twee dunne,
langwerpige taarten.
Vervolgens waren de
taarten ingezakt en toen ik ze eruit wilde halen, bleven ze vastzitten aan de
bodem. Mijn tip is dus: gebruik altijd bakpapier (en knip deze op maat) om je
bakvorm in te vetten; boter deugt niet!!! Uiteindelijk waren mijn beide taarten
helemaal verbrokkeld. Om het toch nog te redden, maakte ik snel, uit mijn
hoofd, een beetje crème au beurre met chocolade en gebruikte het als plakmiddel
om mijn stukjes aan elkaar te lijmen en zo toch nog taart te verkrijgen.
Het resultaat mocht er
wel zijn en ondanks de mislukte vorm, smaakte de taart toch goed!
Recept (voor 8 personen):
- 3
el cacaopoeder, - 60 g bloem, - 30 g bakpoeder, - 185 g bruine suiker, - 250
boter, - 4 eieren
Bereidingswijze: 1) Rooster de hazelnoten bruin onder een hete grill. Laat ze
afkoelen en vermaal ze in de keukenmachine, maar niet te fijn, omdat het
maalsel anders de olieachtig wordt. U kunt ze ook met een mes fijnhakken.
2)
Doe ze in een kom met de cacaopoeder, de gezeefde bloem en het bakpoeder.
3)
Verwarm de over voor op 180°C.
4)
Meng de suiker en de boter tot je een dikke massa verkrijgt. Roer er de
eidooiers één voor één goed door. Doe het hazelnootmengsel erbij en meng alles
goed. Sla de eiwitten stijf in een schone en droge kom en schep ze voorzichtig
door het beslag.
5)
Schep het in de vorm en bak het ca. 50 minuten tot een breinaald die je in de
taart steekt, er schoon uitkomt.
Veel bakplezier en smakelijk eten!
Song suggestion: Sono l’Italiano by Toto Cutugno
Geen opmerkingen:
Een reactie posten