dinsdag 8 mei 2012

Sono l’Italiano


Sono l’Italiano (25/03/12)

Al vanaf het eerste jaar kijkt iedereen uit naar de Italiëreis in het zesde jaar en deze week is het eindelijk zover. Om dat te vieren heb ik naar een Italiaans dessert gezocht om te maken en ik kwam uit bij een Italiaanse Chocolade-hazelnoottaart. 

Ik versierde deze met crème au beurre, in de traditionele kleuren: groen, wit, rood.  Normaal gezien als je kleurstof aan de crème au beurre toevoegt, is de altijd een beetje lichter, vanwege de witte kleur van de crème. Om dit te voorkomen gebruikte ik veel kleurstof voor minder crème au beurre en het werkte!

Op de taart (die ik in een langwerpige bakvorm klaargemaakt heb, waardoor het eigenlijk meer op een cake leek) maakte ik de Italiaanse vlag met daarop ‘Italia’ geschreven. Omdat ik nog crème au beurre over had, heb ik nog een pizzaatje gemaakt. 
 
Het recept was niet moeilijk te bereiden, maar ik had het een beetje onderschat. Ik had verwacht dat de taart sterk zou rijzen, omdat er 30g bakpoeder in moest (wat enorm veel is). Dus goot ik mijn beslag in twee bakvormen, die ik op voorhand met veel boter ingevet had. Helaas resen de taarten niet echt en had ik dus twee dunne, langwerpige taarten.

Vervolgens waren de taarten ingezakt en toen ik ze eruit wilde halen, bleven ze vastzitten aan de bodem. Mijn tip is dus: gebruik altijd bakpapier (en knip deze op maat) om je bakvorm in te vetten; boter deugt niet!!! Uiteindelijk waren mijn beide taarten helemaal verbrokkeld. Om het toch nog te redden, maakte ik snel, uit mijn hoofd, een beetje crème au beurre met chocolade en gebruikte het als plakmiddel om mijn stukjes aan elkaar te lijmen en zo toch nog taart te verkrijgen. 

Het resultaat mocht er wel zijn en ondanks de mislukte vorm, smaakte de taart toch goed!

Recept (voor 8 personen):
Ingrediënten: - 240 g gepelde hazelnoten,
- 3 el cacaopoeder, - 60 g bloem, - 30 g bakpoeder, - 185 g bruine suiker, - 250 boter, - 4 eieren
Bereidingswijze: 1) Rooster de hazelnoten bruin onder een hete grill. Laat ze afkoelen en vermaal ze in de keukenmachine, maar niet te fijn, omdat het maalsel anders de olieachtig wordt. U kunt ze ook met een mes fijnhakken.
2) Doe ze in een kom met de cacaopoeder, de gezeefde bloem en het bakpoeder.
3) Verwarm de over voor op 180°C.
4) Meng de suiker en de boter tot je een dikke massa verkrijgt. Roer er de eidooiers één voor één goed door. Doe het hazelnootmengsel erbij en meng alles goed. Sla de eiwitten stijf in een schone en droge kom en schep ze voorzichtig door het beslag.
5) Schep het in de vorm en bak het ca. 50 minuten tot een breinaald die je in de taart steekt, er schoon uitkomt.

Veel bakplezier en smakelijk eten!

Song suggestion: Sono l’Italiano by Toto Cutugno

Geen opmerkingen:

Een reactie posten