maandag 30 april 2012

La primavera


La primavera (17/03/12)


De voorbije dagen was het eindelijk weer eens mooi weer: het zonnetje scheen. De lente is in aantocht! Om dat te vieren heb ik dit weekend een lentetaart gemaakt. Een lekker frisse citroen-laagjestaart met roomkaasglazuur.










Om het glazuur een beetje aan te kleden, heb ik er wat groene kleurstof bij gedaan, zodat het een fris tintje kreeg. In het recept moet je normaal gezien de schil van twee citroenen gebruiken, maar ik ben daar niet zo gek op. Ik heb dus maar één citroen geschild en daarvan nog niet eens alles gebruikt. De overschot gebruikte ik als versiering. Ik maakte er een zonnetje en het hartje van bloemen van. Met suikerfondant maakte ik de bloemblaadjes en vlindertjes. Ik had ook taartdecoratie in de vorm van fruit. Normaal gezien zou ik die liever zelf maken, maar ik had ze van een vriend voor mijn verjaardag gekregen en nu leek het ideale moment ze te gebruiken!

Het beslag was niet moeilijk te bereiden. Eigenlijk is het zelfs bijna hetzelfde beslag als de Boston cream pie (zie Jane Austen- taart). In het recept staat dat je bakvormen van ca. 20 cm doorsnede moet gebruiken, maar ik had er enkel grotere. Eerst was ik bang dat de bakvormen te groot zouden zijn en dat mijn twee taarthelften daardoor te dun zouden zijn, maar uiteindelijk waren ze dik genoeg. Ook het roomkaasglazuur was niet moeilijk te maken, maar achteraf gezien had ik liever een donkerdere kleur groen gehad. Op één van de twee taarthelften kun je ook wat lemoncurd (ook wel ‘crème de citron’ genoemd, een soort citroenconfituur) smeren. Gelukkig had ik nog wat over van de scones, want ik zou eerlijk gezegd niet weten of je het in een gewone supermarkt kunt vinden.
Door de citroen is de taart nogal zuur en even vreesde ik dat ze té zuur zou zijn. Maar het beslag, de cake, is zoet genoeg, zodat de balans tussen zoet en zuur eigenlijk een meerwaarde geeft aan de taart.

Recept: (voor 8 personen)
Ingrediënten: 1) voor de taart: - 170g boter, - 140g fijne kristalsuiker, - 3 eieren, - 140g zelfrijzend bakmeel, - fijn geraspte citroenschil
2) voor de vulling en de topping: - 270g roomkaas, - 40 g poedersuiker, - fijn geraspte citroenschil, - 2 tl citroensap,
- 3 el lemoncurd

Bereidingswijze: 1) Verwarm de oven voor op 180°C. Vet twee ronde bakvormen (20 cm) in en bekleed de bodems met bakpapier.

2) Klop de boter, de suiker en de citroenschil tot een bleek en luchtig geheel. Klop vervolgens een voor een de eieren erdoor. Zeef het bakmeel boven het eiermengsel en vouw het erdoor. Schep het beslag in de bakvormen en verdeel het gelijkmatig met de achterkant van een lepel.

3) Bak de taarthelften ongeveer 20-25 min. tot ze goudbruin zien. Als u er een breinaald insteekt, moet deze er weer schoon uitkomen. Zet de helften zonder bakvorm op een rooster. Verwijder voorzichtig het bakpapier en laat de taarthelften volledig afkoelen.

4) Klop de roomkaas, de poedersuiker en de schil en het sap van de citroen tot een glad, romig roomkaasglazuur. Verdeel de lemoncurd over een taarthelft en verdeel daar de helft van het glazuur over. Leg de andere taarthelft erop en bestrijk de taart met de rest van het glazuur.

Veel bakplezier en smakelijk eten!

Song suggestion: La primavera by Antonio Vivaldi

2 opmerkingen:

  1. Super origineel, het ziet er in ieder geval heerlijk uit dus ik ben ervan overtuigd dat het dat ook was ;) keep up the good work, Anouck !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ANOUCK,Amai het ziet er geweldig uit en ik weet dat je dat vol liefde hebt gemaakt ,ik heb er al enkele van geproefd en waren heerlijk ,zodra ik wat tijd heb ga ik er zeker maken . nog veel succes .
    grtjs tante DO X

    BeantwoordenVerwijderen