Home Again (25/02/12)
Voorbije zaterdag gaf mijn nicht een housewarming. Ruim een jaar geleden hadden zij en haar vriend een huis gekocht dat, op zijn zachts gezegd, een krot was. Na goed een half jaar verbouwen was het eindelijk leefbaar en mochten we voor de eerste keer op bezoek komen. Van buiten af zou je zeggen dat het een smal rijhuisje is, maar binnenin is het eigenlijk best groot. Ze hebben er echt een leuk optrekje van gemaakt, met een grote keuken, een leuke woonkamer, een mooie badkamer en een knusse slaapkamer.
Als cadeau gaf mijn
moeder hen een paar leuke koffiekopjes (lekker huiselijk). Ik had echter nog
een ander cadeautje mee: speciaal voor hen had ik een kaastaart met witte
chocolade gemaakt. Mijn versiering was sober, maar toch origineel, moet ik
zeggen; ik had met witte en zwarte chocoladekrullen een huisje gemaakt! J
Ik maak vaak New York
cheesecake en hoewel dit recept er sterk op leek, waren er een paar
verschillen. Zo moet je deze kaastaart 50 min. in de oven bakken, terwijl je
bij New York cheesecake enkel de bodem bakt en de ‘cheese’ laat opstijven in de
koelkast.
De taart is niet zo
moeilijk om te maken, maar het neemt véél tijd in beslag! Behalve de
bereidingstijd, moet je bodem een half uur in de koelkast laten staan,
vervolgens je taart 50 min. in de oven bakken en daarna weer 4 uur in de
koelkast zetten. De kaastaart is het lekkerst wanneer je haar vers opdient,
d.w.z. onmiddellijk na die 4 uur.
Ik had een beetje teveel
plattekaas in mijn beslag gedaan. Hoewel dat voor de smaak niet van belang was,
had ik daardoor te veel deeg en moest ik naast mijn springvorm nog 4 andere
potjes bekleden met speculaas om daar het overtollige van mijn beslag in te
doen.
Het leuke aan kaastaart
is dat, buiten het feit dat ze extreem lekker is, ze ook héél zwaar is en er
dus meer mensen van kunnen eten (omdat iedereen maar een klein stukje neemt)! Het
recept is voor 8 à 10 personen bestemd, maar ik heb eens twee taarten gemaakt
voor 26 personen en deze was niet helemaal op!
Recept: (voor 8 à 10
personen)
Ingrediënten: - 140g speculaas (verkruimeld),
- 55g boter, -170g witte chocolade,
- 400g plattekaas,
- 140g kristalsuiker, - 175 ml slagroom, - 1 tl
vanille-extract, -3 grote eieren, - 3 el pure chocolate chips
Bereidingswijze: 1) Vet een ronde springvorm (20 cm) in. Roer de kruimels door de
boter, die je eerst smelt. Verdeel dit mengsel over de springvorm en druk het
stevig aan zodat er een gelijkmatige bodem ontstaat (hiervoor kun je best een
vork met lange tanden gebruiken). Strooi de chocolate chips over de bodem en
druk ze zachtjes aan. Zet de kruimelbodem 30 min. in de koelkast.
2) Verwarm de oven voor
op 180°C. Breek de chocolade in stukjes in een hittebestendige kom en plaats ze
boven een pan zacht kokend water. Laat de chocolade zachtjes smelten, haal de
pan van het vuur en laat de chocolade ongeveer 10 min. afkoelen.
3) Klop de plattekaas op
en klop er de suiker, de slagroom en het vanille-extract door tot een glad,
romig geheel. Klop vervolgens een voor een de eierdooiers erdoor. Vouw de
afgekoelde chocolade door het mengsel. Klop het eiwit op tot je zachte pieken
kunt vormen. Voeg het eiwit bij het chocolademengsel en vouw het erdoor. Giet
dit mengsel over de kruimelbodem en strijk de bovenkant glad.
4) Bak de taart 50 min.
tot hij aan de buitenkant stevig is, maar in het midden nog niet. Laat de taart
afkoelen en zet hem minstens 4 uur in de koelkast.
5) Haal de taart
voorzichtig uit de springvorm en versier hem naar hartenlust!
Veel
bakplezier en smakelijk eten!
Song suggestion: Home
again by Michael Kiwanuka
Geen opmerkingen:
Een reactie posten