C is for Cookie (12/02/12)
Elk jaar organiseert Paxion, onze
leerlingenraad, met behulp van de vierdejaars een Valentijnsactie. Dit jaar deden ze een warme oproep aan
vrijwilligers om koekjes te bakken en ik meldde me van harte aan. Mijn
opdracht: 216 koekjes bakken voor het zesde jaar.
1e stap: het zoeken van
een recept. Nu moet je weten dat de meeste recepten bestemd zijn voor max. 60
koekjes (de lekkerste meestal voor een 30-tal). Als ik zo’n recept gebruikt
had, dan had ik alle ingrediƫnten maal 7 moeten doen, wat toch enorme
hoeveelheden oplevert. Plotseling herinnerde ik me een recept uit mijn
kinderkookboek van vroeger. Hierbij ging het wel om kerstkoekjes (voor een hele
boom vol), maar dat weet toch niemand.
2e stap: bakken.
Onderschat het niet: koekjes maken is dodelijk vermoeiend!!! Het beslag op zich
is niet zo moeilijk te bereiden. Oorspronkelijk wou ik wat rode kleurstof door
m’n beslag roeren, maar dat zou ik afraden; kleurstof is moeilijk (om niet te
zeggen onmogelijk) van je handen af te krijgen en om koekjes te maken, moet je
je handen gebruiken. Bovendien is het na het bakken amper te zien. (Ja,
inderdaad, ik spreek uit ervaring.) Het moeilijkste aan koekjes maken is het
deeg uitrollen. Het beste kun je dit op een glasplaat doen (met bakpapier is
moeilijk, want het verschuift altijd). Zorg er ook voor dat de glasplaat op een
(liefst lege) tafel staat, die gemakkelijk schoon te maken is. Draag ook zeker
een schort, want koekjes maken is echt ‘dirty work’. Gebruik genoeg bloem, want
anders plakt je deeg aan je deegroller en/of glasplaat, maar gebruik ook niet
te veel, want dan wordt je deeg te droog en verkruimelt het te gemakkelijk. Geen
gemakkelijke opgave dus!
Ingrediƫnten: - 150 g suiker, 1 ei, 250 g zelfrijzend bakmeel,
4 tl kaneel (ikzelf heb3 tl kaneel en 1
tl speculaaskruiden gebruikt), 150 g boter.
Bereidingswijze: 1) Snij de boter in kleine stukjes en smelt
het? Doe de suiker, het ei en de kaneel (en speculaaskruiden) erbij. Meng het
goed door elkaar met de mixer, tot het een glad papje is.
2) Pak een houten lepel. Schud een
beetje van het bakmeel bij het mengsel in de kom. Met een lepel roer je het er
goed door. Zo doe je, beetje voor beetje, het bakmeel bij het deeg. Als het te
zwaar wordt om met de lepel te roeren, kneed je het deeg verder met je handen.
(WAS ZE EERST GOED!)
Als het bakmeel er helemaal door
zit, pak je de deegbal in keukenfolie en leg je hem een halfuur in de koelkast.
3) Leg een stuk bakpapier op het
bakblik. Verwarm de over voor op 175°C. Smeer een glazen plaat en de deegroller
in met bloem, dan plakt het deeg er niet aan vast. Pak het deeg en rol het dun
uit. Met een (hartjes)vorm steek je koekjes uit. Deegrestjes kneed je weer
samen en rol je opnieuw uit, tot al je deeg op is.
4) Schuif het bakblik in de oven.
Bak de koekjes 10 minuten tot ze lichtbruin zijn. Als de koekjes klaar zijn,
haal je ze uit de oven en laat ze afkoelen op het aanrecht.
C is for Cookie and N is for Nouckie!
BeantwoordenVerwijderenThanx for the recipe!
With love,
The Cookie Monster