maandag 16 april 2012

C is for cookie

C is for Cookie (12/02/12)

Elk jaar organiseert Paxion, onze leerlingenraad, met behulp van de vierdejaars een Valentijnsactie. Dit jaar deden ze een warme oproep aan vrijwilligers om koekjes te bakken en ik meldde me van harte aan. Mijn opdracht: 216 koekjes bakken voor het zesde jaar.
1e stap: het zoeken van een recept. Nu moet je weten dat de meeste recepten bestemd zijn voor max. 60 koekjes (de lekkerste meestal voor een 30-tal). Als ik zo’n recept gebruikt had, dan had ik alle ingrediĆ«nten maal 7 moeten doen, wat toch enorme hoeveelheden oplevert. Plotseling herinnerde ik me een recept uit mijn kinderkookboek van vroeger. Hierbij ging het wel om kerstkoekjes (voor een hele boom vol), maar dat weet toch niemand.
2e stap: bakken. Onderschat het niet: koekjes maken is dodelijk vermoeiend!!! Het beslag op zich is niet zo moeilijk te bereiden. Oorspronkelijk wou ik wat rode kleurstof door m’n beslag roeren, maar dat zou ik afraden; kleurstof is moeilijk (om niet te zeggen onmogelijk) van je handen af te krijgen en om koekjes te maken, moet je je handen gebruiken. Bovendien is het na het bakken amper te zien. (Ja, inderdaad, ik spreek uit ervaring.) Het moeilijkste aan koekjes maken is het deeg uitrollen. Het beste kun je dit op een glasplaat doen (met bakpapier is moeilijk, want het verschuift altijd). Zorg er ook voor dat de glasplaat op een (liefst lege) tafel staat, die gemakkelijk schoon te maken is. Draag ook zeker een schort, want koekjes maken is echt ‘dirty work’. Gebruik genoeg bloem, want anders plakt je deeg aan je deegroller en/of glasplaat, maar gebruik ook niet te veel, want dan wordt je deeg te droog en verkruimelt het te gemakkelijk. Geen gemakkelijke opgave dus!
Recept (voor 1 boom vol):
Ingrediƫnten: - 150 g suiker, 1 ei, 250 g zelfrijzend bakmeel, 4 tl kaneel (ikzelf heb3 tl kaneel en 1 tl speculaaskruiden gebruikt), 150 g boter.
Bereidingswijze: 1) Snij de boter in kleine stukjes en smelt het? Doe de suiker, het ei en de kaneel (en speculaaskruiden) erbij. Meng het goed door elkaar met de mixer, tot het een glad papje is.
2) Pak een houten lepel. Schud een beetje van het bakmeel bij het mengsel in de kom. Met een lepel roer je het er goed door. Zo doe je, beetje voor beetje, het bakmeel bij het deeg. Als het te zwaar wordt om met de lepel te roeren, kneed je het deeg verder met je handen. (WAS ZE EERST GOED!)
Als het bakmeel er helemaal door zit, pak je de deegbal in keukenfolie en leg je hem een halfuur in de koelkast.
3) Leg een stuk bakpapier op het bakblik. Verwarm de over voor op 175°C. Smeer een glazen plaat en de deegroller in met bloem, dan plakt het deeg er niet aan vast. Pak het deeg en rol het dun uit. Met een (hartjes)vorm steek je koekjes uit. Deegrestjes kneed je weer samen en rol je opnieuw uit, tot al je deeg op is.
4) Schuif het bakblik in de oven. Bak de koekjes 10 minuten tot ze lichtbruin zijn. Als de koekjes klaar zijn, haal je ze uit de oven en laat ze afkoelen op het aanrecht.
 Veel bakplezier en smakelijk eten!
 Song suggestion: Cookie Monster Sings C is for Cookie

1 opmerking:

  1. C is for Cookie and N is for Nouckie!
    Thanx for the recipe!

    With love,

    The Cookie Monster

    BeantwoordenVerwijderen