Home, sweet home (11/02/12)
Vandaag
kwam mijn mama thuis van een heerlijk weekje Egypte, en hoe haar beter
verwelkomen dan met een ‘Welcome home’-taart? Mijn oorspronkelijke idee was een
marmertaart in een hartjesvorm te bakken (het wit-bruine aspect had trouwens
een symbolische betekenis voor Valentijn: yin en yang). Diezelfde dag was ik
met mijn papa naar de AVEVE geweest, waar ze allerlei spulletjes om te bakken
verkopen. Ik kocht er een nieuwe springvorm en door mijn enthousiasme vergat ik
mijn hele yin yang-idee en maakte ik een bruin-roze, ronde marmertaart. Helaas
pindakaas, maar het hartjes-idee zal ik dan maar voor Valentijn houden.
Op
zich was het beslag niet moeilijk te bereiden (het is hetzelfde beslag als de
vanille-laagjestaart), maar ik was nogal in de war. Een tip dus, voor als je
wilt bakken, maar je moe of warrig bent: ga wandelen! Door de frisse lucht zal
je hoofd weer helder worden en zal je minder fouten maken. Zelf heb ik dat niet
gedaan, met als gevolg dat ik mijn crème au beurre bijna liet vallen. Het is
best ook dat je, niet zoals ik, voor vijf uur in de namiddag begint, want
bakken is zeer vermoeiend (ONDERSCHAT HET NIET!!!).
Vervolgens
nog één tip: als er ongezoet cacaopoeder in je recept staat, gebruik dan ook
ongezoet cacaopoeder. Nesquik zorgt er niet alleen voor dat je beslag extra
zoet wordt (op zich niet zo’n groot probleem voor mij), maar vooral dat je
beslag een lelijke kleur bruin krijgt; geen mooi donkerbruin, maar héél licht
bruin.
Het recept (voor 8 personen):
Ingrediënten:
1) Voor de taart: - 170 g boter (op kamertemperatuur), - 140 g fijne
kristalsuiker, - 3 eieren, - 140 g zelfrijzend bakmeel, - 1 tl vanille-extract,
2 el ongezoet cacaopoeder
2)
voor de crème au beurre: - 150 g poedersuiker, - 80 g boter (op kamertemperatuur),
- 2 el melk, 1 el ongezoet
cacaopoeder, - chocoladepastilles, krullen, etc. in 2 kleuren (wit en bruin)
Bereidingswijze:
1) Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ronde bakvorm (20 cm) in en bekleed
de bodem met vetvrij papier. (Als je een springvorm gebruikt, zorg dan dat je
deze goed invet met boter.)
2)
Klop de boter en de suiker tot een bleek, romig geheel. Klop vervolgens één
voor één de eieren erdoor. Zeef het bakmeel boven het mengsel en vouw het
erdoor. Verdeel vervolgens het mengsel over twee kommen. Roer 1 tl
vanille-extract door het ene mengsel en zeef het cacaopoeder boven het andere.
Schep afwisselend een el wit beslag en een el bruin beslag in de bakvorm. (Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk wit en
bruin afwisselt. Dit geeft een mooier effect!) Roer met een breinaald (of
saté-pen of eetstokje) door het mengsel in de bakvorm. Zo ontstaat het
gemarmerde effect. Bak de taart ongeveer 45 min. tot ze gerezen is en goudgeel
is. (Afhankelijk van welk type oven je hebt, is 45 min. eigenlijk te veel, dus
controleer je taart al eens na 40 min.)
Zet
de oven uit en laat de ovendeur op een kiertje staan. Hierdoor voorkom je dat
de taart inzakt. Wanneer je met een breinaald in het beslag prikt, moet deze er
weer schoon uitkomen. Laat de taart uit de bakvorm op een rooster afkoelen.
3)
Zeef het poedersuiker in een kommetje en klop de boter erdoor. Zeef vervolgens
het cacaopoeder boven het mengsel en vouw het met de melk erdoor. Klop het
mengsel tot een gladde, romige crème au beurre. Verdeel de crème au beurre over
de taart en versiert verder met de chocoladepastilles,-krulletjes,…
Let op: de crème au beurre mag pas op de taart
gesmeerd worden als deze voldoende afgekoeld is!!!
Variaties
1)Voor een
roze-witte marmertaart: volg het basisrecept maar vervang het cacaopoeder in de
helft
van het beslag door roze voedingskleurstof. Laat de crème au beurre weg en bestuif de taart met poedersuiker.
2) Voor marmertaart met sinaasappel en chocolade: volg het basisrecept maar vervang het vanille-extract in de helft van
het beslag door de fijn geraspte schil van 1 sinaasappel.
van het beslag door roze voedingskleurstof. Laat de crème au beurre weg en bestuif de taart met poedersuiker.
2) Voor marmertaart met sinaasappel en chocolade: volg het basisrecept maar vervang het vanille-extract in de helft van
het beslag door de fijn geraspte schil van 1 sinaasappel.
3) Voor marmertaart met koffie en chocolade: volg
het basisrecept maar vervang het vanille-extract in de helft van
het beslag door 1 tl oploskoffie die je eerst hebt opgelost in een ½ el kokend water.
het beslag door 1 tl oploskoffie die je eerst hebt opgelost in een ½ el kokend water.
4) Voor marmertaart met citroen en chocolade: volg
het basisrecept maar vervang het vanille-extract in de helft van het beslag
door de fijn geraspte schil van 1 citroen.
Veel
bakplezier en smakelijk eten!
Song suggestion: Home sweet home by Montly Crue
Geen opmerkingen:
Een reactie posten