vrijdag 13 april 2012

Home, sweet home



Home, sweet home (11/02/12)


Vandaag kwam mijn mama thuis van een heerlijk weekje Egypte, en hoe haar beter verwelkomen dan met een ‘Welcome home’-taart? Mijn oorspronkelijke idee was een marmertaart in een hartjesvorm te bakken (het wit-bruine aspect had trouwens een symbolische betekenis voor Valentijn: yin en yang). Diezelfde dag was ik met mijn papa naar de AVEVE geweest, waar ze allerlei spulletjes om te bakken verkopen. Ik kocht er een nieuwe springvorm en door mijn enthousiasme vergat ik mijn hele yin yang-idee en maakte ik een bruin-roze, ronde marmertaart. Helaas pindakaas, maar het hartjes-idee zal ik dan maar voor Valentijn houden.

Op zich was het beslag niet moeilijk te bereiden (het is hetzelfde beslag als de vanille-laagjestaart), maar ik was nogal in de war. Een tip dus, voor als je wilt bakken, maar je moe of warrig bent: ga wandelen! Door de frisse lucht zal je hoofd weer helder worden en zal je minder fouten maken. Zelf heb ik dat niet gedaan, met als gevolg dat ik mijn crème au beurre bijna liet vallen. Het is best ook dat je, niet zoals ik, voor vijf uur in de namiddag begint, want bakken is zeer vermoeiend (ONDERSCHAT HET NIET!!!).

Vervolgens nog één tip: als er ongezoet cacaopoeder in je recept staat, gebruik dan ook ongezoet cacaopoeder. Nesquik zorgt er niet alleen voor dat je beslag extra zoet wordt (op zich niet zo’n groot probleem voor mij), maar vooral dat je beslag een lelijke kleur bruin krijgt; geen mooi donkerbruin, maar héél licht bruin.

Het recept (voor 8 personen):
Ingrediënten: 1) Voor de taart: - 170 g boter (op kamertemperatuur), - 140 g fijne kristalsuiker, - 3 eieren, - 140 g zelfrijzend bakmeel, - 1 tl vanille-extract, 2 el ongezoet cacaopoeder
2) voor de crème au beurre: - 150 g poedersuiker, - 80 g boter (op kamertemperatuur), - 2 el melk, 1 el ongezoet cacaopoeder, - chocoladepastilles, krullen, etc. in 2 kleuren (wit en bruin)
Bereidingswijze: 1) Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ronde bakvorm (20 cm) in en bekleed de bodem met vetvrij papier. (Als je een springvorm gebruikt, zorg dan dat je deze goed invet met boter.)
2) Klop de boter en de suiker tot een bleek, romig geheel. Klop vervolgens één voor één de eieren erdoor. Zeef het bakmeel boven het mengsel en vouw het erdoor. Verdeel vervolgens het mengsel over twee kommen. Roer 1 tl vanille-extract door het ene mengsel en zeef het cacaopoeder boven het andere. Schep afwisselend een el wit beslag en een el bruin beslag in de bakvorm. (Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk wit en bruin afwisselt. Dit geeft een mooier effect!) Roer met een breinaald (of saté-pen of eetstokje) door het mengsel in de bakvorm. Zo ontstaat het gemarmerde effect. Bak de taart ongeveer 45 min. tot ze gerezen is en goudgeel is. (Afhankelijk van welk type oven je hebt, is 45 min. eigenlijk te veel, dus controleer je taart al eens na 40 min.)
Zet de oven uit en laat de ovendeur op een kiertje staan. Hierdoor voorkom je dat de taart inzakt. Wanneer je met een breinaald in het beslag prikt, moet deze er weer schoon uitkomen. Laat de taart uit de bakvorm op een rooster afkoelen.
3) Zeef het poedersuiker in een kommetje en klop de boter erdoor. Zeef vervolgens het cacaopoeder boven het mengsel en vouw het met de melk erdoor. Klop het mengsel tot een gladde, romige crème au beurre. Verdeel de crème au beurre over de taart en versiert verder met de chocoladepastilles,-krulletjes,…
Let op: de crème au beurre mag pas op de taart gesmeerd worden als deze voldoende afgekoeld is!!!

Variaties
1)Voor een roze-witte marmertaart: volg het basisrecept maar vervang het cacaopoeder in de helft 
van het beslag door roze voedingskleurstof. Laat de crème au beurre weg en bestuif de taart met poedersuiker.  
2) Voor marmertaart met sinaasappel en chocolade: volg het basisrecept maar vervang het vanille-extract in de helft van 
het beslag door de fijn geraspte schil van 1 sinaasappel.
3)  Voor marmertaart met koffie en chocolade: volg het basisrecept maar vervang het vanille-extract in de helft van 
het beslag door 1 tl oploskoffie die je eerst hebt opgelost in een ½ el kokend water.
4)  Voor marmertaart met citroen en chocolade: volg het basisrecept maar vervang het vanille-extract in de helft van het beslag door de fijn geraspte schil van 1 citroen.

Veel bakplezier en smakelijk eten!

Song suggestion: Home sweet home by Montly Crue

Geen opmerkingen:

Een reactie posten