maandag 30 april 2012

Liz On Top Of The World

Liz On Top Of The World  (10/03/12)


Vorige week donderdag was het, zoals de dames onder jullie ongetwijfeld wel weten, vrouwendag. Ter ere van deze speciale dag en van een slaapfeestje bij mijn vriendin Mathilde, besloot ik een Jane Austen-taart te maken. Ik hoop dat ten minste enkelen onder jullie weten over wie ik het heb, maar voor alle cultuurbarbaartjes zal ik even een korte biografie geven.
Jane Austen (1775-1817) was een Britse schrijfster wier verhalen vandaag de dag nog steeds actueel zijn. Ze schreef o.a. romans als ‘Pride and Prejudice’, ‘Emma’, ‘Sense and Sensibility’, ‘Mansfield Park’, ‘Northanger Abbey’ en ‘Persuasion’. De boeken werden talloze keren vertaald en verfilmd.
Iedereen die mij kent, weet dat ik een lichte ‘obsessie’ heb met Jane Austen. Ik heb alle boeken meermaals gelezen, alle verfilmingen gezien en ik beschouw haar als een soort supervrouw.

Maar hoe heb ik dan een Jane Austen-taart gemaakt, vraag je je misschien af. Wel, ken je camey (of camee) juweeltjes? Deze worden ook wel beschreven als Jane Austen-juweeltjes. Ik versierde mijn taart dus met roze glazuur, zoals de achtergrond van zo’n juweeltje en daarop maakte ik het silhouet van een vrouw met crème au beurre. Ik voegde nog sierlijk de letters J en A toe en klaar was Kees.



De taart zelf was een Boston cream pie, een taart die, zoals de naam al verraadt, haar oorsprong in Boston vindt. De taart bestaat uit twee helften met daartussen banketbakkersroom. Normaal gezien wordt de taart bedekt met chocoladeganache, maar dat klopte niet met mijn versiering, dus heb ik dat achterwege gelaten.
Het beslag was niet moeilijk te bereiden, maar ik had te grote bakvormen gebruikt, waardoor ik hele dunne taarthelften kreeg, met als resultaat dat mijn taart ook niet al de groot was. Je kunt zelf kiezen of je een grote taart wilt, of een dunne. De vorige keer dat ik een laagjestaart gemaakt heb, had ik mijn bakvormen bekleed met bakpapier, wat ervoor zorgde dat de vorm mislukt was. Dat overkomt mij geen tweede keer, dacht ik, en dus vette ik mijn bakvormen in met boter, knipte uit het bakpapier twee cirkels die overeenkwamen met de bakbodems en bekleedde deze met de rondes. Resultaat: mijn twee taarthelften waren identiek en kwamen perfect uit hun bakvorm!
Mijn taarthelften waren een succes, mijn banketbakkersroom iets minder. Alles ging goed tot ik de room in de koelkast zette. Nu moet je weten dat onze koelkast, die trouwens héél binnenkort vervangen zal worden, niet gewoon koelt. Ze vriest. Mijn room, die ik dus te lang in de koelkast had laten staan, bleek bevroren te zijn en dus moest ik wachten tot hij ontdooid was. Ik raad dit niet aan, want volgens mij is de room véél lekkerder als hij vers is!


Ik heb echter geen klachten gehoord en stiekem was ik wel héél trots op mezelf, want ik vind dat deze taart, versiering meegerekend, tot nu toe mijn meesterwerk is.
Recept: (voor 8 personen)
Ingrediënten: 1) voor de taart: - 170g boter, - 140g fijne kristalsuiker, - 3 eieren, - 140g zelfrijzend bakmeel, - 1 tl vanille-extract
2) voor de banketbakkersroom: - 120 ml melk, - 175 ml slagroom, - 3 eierdooiers, - 2 el fijne kristalsuiker, - 2 el bloem, - 1 tl vanille-extract
3) voor de chocoladeganache: - 100 g pure chocolade, - 120 ml slagroom
4) voor het glazuur: 250 gram poedersuiker en 2 à 3 eetlepels heet water.
5) voor de crème au beurre: 140 g boter, 280 poedersuiker, 1 à 2 theelepels melk, een beetje vanille-extract voor de smaak en een paar druppeltjes kleurstof. (Afhankelijk van wat je met het glazuur en de crème au beurre van plan bent, moet je je hoeveelheden aanpassen.)
Bereidingswijze: 1) Verwarm de oven voor op 180°C. Vet twee ronde bakvormen (20 cm) in en bekleed de bodems met bakpapier.
2) Klop de boter en de suiker tot een bleek en luchtig geheel. Klop vervolgens een voor een de eieren erdoor. Zeef het bakmeel boven het mengsel, voeg het vanille-extract toe en meng alles goed door elkaar. Schep het beslag in de bakvormen en verdeel het gelijkmatig met de achterkant van een lepel. Bak de taarthelften ongeveer 20-25 min. tot ze goudbruin zien. Als u er voorzichtig op duwt, moet de taart terugveren. Zet de helften zonder bakvorm op een rooster. Verwijder voorzichtig het bakpapier en laat de taarthelften volledig afkoelen.
3) Breng ondertussen de melk en de slagroom aan de kook. Haal de pan van het vuur. Klop de eierdooiers en de suiker in een kom tot een romig geheel, voeg het vanille-extract toe en klop vervolgens de bloem erdoor. Giet langzaam, al kloppend, het melk-roommengsel erbij en giet het geheel terug in de pan. Zet de pan op het vuur en verwarm het mengsel tot het dik is. Giet het mengsel in een kom, dek het af met folie, laat het afkoelen en zet het in de koelkast. Verdeel deze banketbakkersroom voor het serveren over een taarthelft en leg de andere taarthelft erop.
4) Hak de chocolade fijn en doe hem in een hittebestendige kom. Breng de slagroom tegen het kookpunt en schenk hem over de chocolade. Laat het geheel 5 min. Staan en roer het glad. Laat deze ganache afkoelen en giet hem over de taart.
5) Als je net als ik glazuur gebruikt, i.p.v. chocoladeganache, sla stap 4) dan over.
Klop de boter in een kom tot hij zacht is. Zeef de helft van de poedersuiker erboven en klop hem door de boter tot je een gladde crème krijgt. Voeg de overgebleven suiker, de melk en het vanille-extract erbij en roer tot alles een glad mengsel is. Voeg er nadien eventueel kleurstoffen bij.

Veel bakplezier en smakelijk eten!

Song suggestion: Liz On Top Of The World by Dario Marianelli

2 opmerkingen:

  1. Zeer mooie taart =) ga deze waarschijnlijk ook eens uitproberen.
    Waarschijnlijk als ik eens een taart moet of wil maken zal ik terug opzoek gaan naar deze site, hou hem dus zo lang mogelijk op het web ;)
    Ik vind de taarten die je gemaakt hebt héél mooi!!

    Nori x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anouck, zeer mooie en originele blog! Ik bak ook zeer graag maar heb vaak niet zo veel inspiratie, dus deze blog is perfect voor mij. Zondag heb ik deze taart gemaakt samen met mijn zus. We hebben er wel geen Jane Austen-taart van gemaakt, maar we hebben de taart versierd met chocoladeganache, zonder glazuur of crème au beurre. Onze versiering was dus minder mooi en verzorgd dan die van jou, maar het geheel was heel lekker! De taarthelften zijn goed gelukt (hoewel ze inderdaad vrij dun waren), mede dankzij jouw tips. We hebben bijvoorbeeld ook cirkels uit het bakpapier geknipt terwijl ik dat normaal gezien nooit deed. Ook de banketbakkersroom is volgens mij goed geslaagd. Op voorhand wist ik eigenlijk niet wat dat precies zou worden (eerlijk gezegd had ik nog nooit gehoord van 'banketbakkersroom'). Later kwam ik erachter dat het dat pudding-achtig iets was dat je in de taarten van bij de bakker vindt. Nooit gedacht dat het niet zo moeilijk was om te maken... De hele taart was dus zeer geslaagd en waarschijnlijk ook één van mijn (en mijn zus') meesterwerken!
    Bedankt dus voor de inspiratie en de goede tips!!
    Lauranne xxx

    BeantwoordenVerwijderen