dinsdag 8 mei 2012

Marry me


Marry me (21/04/12)


Dit weekend was ik uitgenodigd op een slaapfeestje van mijn goede vriendin Mathilde. Als bedanking besloot ik een taart te maken, maar ik had niet echt een thema in gedachten. Ik wou er graag een maken met iets meer klasse, een uitdaging. Dus bladerde ik door mijn favoriete receptenboek (‘500 taarten & cakes’ van Susannah Blake) en stuitte op een witte bruidstaart. ‘Perfect!’, dacht ik en ik ging aan de slag.

In het recept staat dat je gebruik moet maken van taartpilaren, als je een taart met meerdere verdiepingen wilt maken (wat oorspronkelijk mijn bedoeling was). Aangezien ik noch wist hoe deze te gebruiken, noch waar ik ze vandaan moest halen, heb ik een beetje geïmproviseerd. Ik had een springvorm van 20 cm en een van 25 cm doorsnee en nog een klein potje van ongeveer 5 cm doorsnee. Daarmee ging ik een laagjestaart maken.

Uiteindelijk zijn alle taartlagen goed gelukt, al waren ze een beetje dun. Je hebt al behoorlijk wat ingrediënten nodig voor het oorspronkelijke recept, dus ik wou het beslag niet dubbel maken. Dat had ik misschien beter wel gedaan, want dan was m’n taart waarschijnlijk grandiozer geweest!

Deze keer was ik goed begonnen. Alvorens het beslag te bereiden, heb ik het recept helemaal doorgelezen, alle ingrediënten en benodigdheden klaargelegd en mijn springvormen bekleed met bakpapier.

Alles ging goed, tot ik de crème au beurre maakte. Aangezien ik nog geen thema voor mijn taart had, wist ik nog niet goed welke kleur taart ik wilde. Uiteindelijk heb ik er blauwe kleurstof erbij gedaan. Toen veranderde ik echter van gedachten en wilde ik paars maken. Geen goed idee. Ik raad jullie dit aan: als je paars wilt maken, voeg dan eerst rode kleurstof toe en dan beetje bij beetje blauwe kleurstof, tot je de gewenste kleur krijgt. Want als je, net als ik, met blauw begint en er dan rood bij doet, krijg je een grijze kleur. Vervolgens moet je er dan héél veel rode kleurstof bij doen, om toch nog paars te verkrijgen. Helaas had ik niet zoveel rood meer, waardoor mijn paars toch niet helemaal naar wens was.

Nadat mijn taartlagen afgekoeld waren en ik de crème au beurre gemaakt had, plaatste ik de onderste laag terug in de springvorm (die ik  eerst afgewassen had) en goot er de eerste laag crème au beurre over. Vervolgens plaatste ik de tweede laag er bovenop en bestreek ook deze met crème au beurre. Als laatste zette ik de bovenste laag erop en overgoot ook deze. Ik werkte de randen en de top af met een spuitzak en vormde met mijn spuitmondjes kleine bloempjes. In het hartje van de bloempjes plaatste ik zilveren bolletjes en met daartussen wat roze (eetbare) glitters.

Uiteindelijk mocht het resultaat er wel wezen. Ondertussen heb ik besloten dat deze taart de perfecte taart zou zijn om het ‘porseleinen huwelijk’ van mijn ouders (twintig jaar getrouwd) te vieren.

Recept: (voor 8 personen)
Ingrediënten: 1) voor de taart: - 250g boter, - 250g fijne kristalsuiker, - 4 eieren, - 200g zelfrijzend bakmeel,
- fijn geraspte schil van 2 kleine citroenen
2) voor de crème au beurre: - 250 g boter, - 500 g poedersuiker, - 4 el melk, - ½ tl vanille-extract

Bereidingswijze: 1) Om een bruidstaart van twee verdiepingen te maken, kun je de grote en de kleine taart maken (zie variaties). Stapel ze op elkaar met taartpilaren ertussen.
2) Verwarm de oven voor op 180° C. Vet twee ronde bakvormen (20 cm) in en bekleed de bodems met vetvrij papier.
3) Klop de boter en de suiker tot een bleek, romig geheel en voeg de citroenschil toe. Klop vervolgens een voor een de eieren erdoor. Zeef het bakmeel boven het eiermengsel en vouw het erdoor. Schep het beslag in de bakvormen.
4) Bak de taartlagen ongeveer 30 min. tot ze gerezen en goudgeel zijn. Als u er een breinaald insteekt, moet deze er weer schoon uitkomen. Laat de lagen, zonder bakvorm, volledig afkoelen op een rooster.
5) Klop de boter, de poedersuiker, de melk en het vanille-extract tot een gladde, romige crème au beurre. Leg een van de taartlagen op een taartschaal en bestrijk de bovenkant met een laag crème au beurre. Leg de andere taartlaag erbovenop en strijk eventuele gaten tussen beiden lagen aan. Bestrijk de hele taart met crème au beurre.

Variaties: 1) Kleine witte bruidstaart: volg het basisrecept maar gebruik twee kleinere ronde bakvormen (13 cm). Vul de bakvormen met een laag beslag van 2 cm. Bak de taartlagen in ong. 20 min. goudgeel. Als u er breinaald insteekt, moet deze er weer schoon uitkomen.
2) Grote witte bruidstaart: volg het basisrecept maar gebruik twee grotere ronde bakvormen (28 cm) en maak dubbele hoeveelheden van het beslag en de crème au beurre. Vul de bakvormen met een laag beslag van 2 cm. Bak de taartlagen goudgeel. Als u er breinaald insteekt, moet deze er weer schoon uitkomen.

Veel bakplezier en smakelijk eten!
Song suggestion: Marry me by Train

Geen opmerkingen:

Een reactie posten