Marry me (21/04/12)
Dit weekend was ik uitgenodigd op
een slaapfeestje van mijn goede vriendin Mathilde. Als bedanking besloot ik een
taart te maken, maar ik had niet echt een thema in gedachten. Ik wou er graag
een maken met iets meer klasse, een uitdaging. Dus bladerde ik door mijn
favoriete receptenboek (‘500 taarten & cakes’ van Susannah Blake) en
stuitte op een witte bruidstaart. ‘Perfect!’, dacht ik en ik ging aan de slag.
In het recept staat dat je gebruik
moet maken van taartpilaren, als je een taart met meerdere verdiepingen wilt
maken (wat oorspronkelijk mijn bedoeling was). Aangezien ik noch wist hoe deze
te gebruiken, noch waar ik ze vandaan moest halen, heb ik een beetje
geïmproviseerd. Ik had een springvorm van 20 cm en een van 25 cm doorsnee en
nog een klein potje van ongeveer 5 cm doorsnee. Daarmee ging ik een
laagjestaart maken.
Uiteindelijk zijn alle taartlagen
goed gelukt, al waren ze een beetje dun. Je hebt al behoorlijk wat ingrediënten
nodig voor het oorspronkelijke recept, dus ik wou het beslag niet dubbel maken.
Dat had ik misschien beter wel gedaan, want dan was m’n taart waarschijnlijk
grandiozer geweest!
Deze keer was ik goed begonnen.
Alvorens het beslag te bereiden, heb ik het recept helemaal doorgelezen, alle
ingrediënten en benodigdheden klaargelegd en mijn springvormen bekleed met
bakpapier.
Alles ging goed, tot ik de crème au
beurre maakte. Aangezien ik nog geen thema voor mijn taart had, wist ik nog
niet goed welke kleur taart ik wilde. Uiteindelijk heb ik er blauwe kleurstof
erbij gedaan. Toen veranderde ik echter van gedachten en wilde ik paars maken.
Geen goed idee. Ik raad jullie dit aan: als je paars wilt maken, voeg dan eerst
rode kleurstof toe en dan beetje bij beetje blauwe kleurstof, tot je de
gewenste kleur krijgt. Want als je, net als ik, met blauw begint en er dan rood
bij doet, krijg je een grijze kleur. Vervolgens moet je er dan héél veel rode
kleurstof bij doen, om toch nog paars te verkrijgen. Helaas had ik niet zoveel
rood meer, waardoor mijn paars toch niet helemaal naar wens was.
Nadat mijn taartlagen afgekoeld
waren en ik de crème au beurre gemaakt had, plaatste ik de onderste laag terug
in de springvorm (die ik eerst
afgewassen had) en goot er de eerste laag crème au beurre over. Vervolgens
plaatste ik de tweede laag er bovenop en bestreek ook deze met crème au beurre.
Als laatste zette ik de bovenste laag erop en overgoot ook deze. Ik werkte de
randen en de top af met een spuitzak en vormde met mijn spuitmondjes kleine
bloempjes. In het hartje van de bloempjes plaatste ik zilveren bolletjes en met
daartussen wat roze (eetbare) glitters.
Uiteindelijk mocht het resultaat er
wel wezen. Ondertussen heb ik besloten dat deze taart de perfecte taart zou
zijn om het ‘porseleinen huwelijk’ van mijn ouders (twintig jaar getrouwd) te
vieren.
Recept: (voor 8 personen)
Ingrediënten: 1) voor de taart: - 250g boter, - 250g fijne
kristalsuiker, - 4 eieren, - 200g zelfrijzend bakmeel,
- fijn geraspte schil van 2 kleine
citroenen
2) voor de crème au beurre: - 250 g
boter, - 500 g poedersuiker, - 4 el melk, - ½ tl vanille-extract
Bereidingswijze: 1) Om een bruidstaart van twee verdiepingen te
maken, kun je de grote en de kleine taart maken (zie variaties). Stapel ze op
elkaar met taartpilaren ertussen.
2) Verwarm de oven voor op 180° C.
Vet twee ronde bakvormen (20 cm) in en bekleed de bodems met vetvrij papier.
3) Klop de boter en de suiker tot
een bleek, romig geheel en voeg de citroenschil toe. Klop vervolgens een voor
een de eieren erdoor. Zeef het bakmeel boven het eiermengsel en vouw het
erdoor. Schep het beslag in de bakvormen.
4) Bak de taartlagen ongeveer 30
min. tot ze gerezen en goudgeel zijn. Als u er een breinaald insteekt, moet
deze er weer schoon uitkomen. Laat de lagen, zonder bakvorm, volledig afkoelen
op een rooster.
5) Klop de boter, de poedersuiker,
de melk en het vanille-extract tot een gladde, romige crème au beurre. Leg een
van de taartlagen op een taartschaal en bestrijk de bovenkant met een laag
crème au beurre. Leg de andere taartlaag erbovenop en strijk eventuele gaten
tussen beiden lagen aan. Bestrijk de hele taart met crème au beurre.
Variaties: 1)
Kleine witte bruidstaart: volg het basisrecept maar gebruik twee kleinere ronde
bakvormen (13 cm). Vul de bakvormen met een laag beslag van 2 cm. Bak de taartlagen
in ong. 20 min. goudgeel. Als u er breinaald insteekt, moet deze er weer schoon
uitkomen.
2) Grote witte bruidstaart: volg
het basisrecept maar gebruik twee grotere ronde bakvormen (28 cm) en maak
dubbele hoeveelheden van het beslag en de crème au beurre. Vul de bakvormen met
een laag beslag van 2 cm. Bak de taartlagen goudgeel. Als u er breinaald
insteekt, moet deze er weer schoon uitkomen.
Veel bakplezier en smakelijk eten!
Song
suggestion: Marry me by Train
Geen opmerkingen:
Een reactie posten