dinsdag 22 mei 2012

It’s a small world


It’s a small world (16/05/2012)

 


Niet alleen leggen alle vogels in mei een ei, er worden blijkbaar ook veel kinderen in deze maand op de wereld gezet.  Twee dagen nadat ik voor Nicky een taart gemaakt had, ging ik aan de slag om voor mijn goede vriendin Margot een verjaardagstaart te maken. Ze had me woensdagavond uitgenodigd voor een verkleedfeestje, met als thema ‘Sprookjes en Disney’. Na lang zoeken naar een outfit, besloot ik uiteindelijk als Tinkerbel te komen, het ondeugende elfje uit ‘Peter Pan’. 



Het was een heel leuk feestje; we aten wraps, speelden spelletjes en als dessert werden we getrakteerd op een overheerlijke taart van mijn vriendin Lauranne, die heel goed kan bakken. Vergeleken met haar taart was de mijne een amateuristisch gebakje.

Ik had al langer deze taart willen maken, d.w.z. ik had al heel lang naar een gelegenheid gezocht om dit recept uit te proberen, maar het kwam er nooit van. Het was het recept voor een dooptaart en aangezien er niet snel iemand uit mijn vriendenkring een doop
zal meemaken, heb ik het recept dan maar voor haar verjaardag uitgeprobeerd. Eerlijk gezegd was ik behoorlijk teleurgesteld in het resultaat.

Het beslag zelf was niet moeilijk te bereiden en mijn taarthelften waren goed gelukt. Het was de bedoeling dat deze dezelfde grootte zouden hebben, maar omdat ik geen twee springvormen van 20 cm had en ook geen tijd had om de helften in twee keer te bakken, heb ik een grote en een kleine helft gemaakt. Ik had echter te weinig deeg hiervoor en heb nog snel à la minute wat beslag bijgemaakt, zodat ik toch nog twee taarthelften verkreeg.



De topping was een minder groot succes. Ik weet niet precies wat er mis is gegaan, maar bij mij was de topping veel te luchtig. Het leek meer op slagroom, dan op een gladde, romige vulling. Ik had het blauw gekleurd, omdat ik van plan was op de bovenste helft het Disneykasteel te maken met bloemsuiker. Ik had het al helemaal uitgedokterd: ik zou de vorm van het kasteel afprinten, uitknippen en als sjabloon gebruiken om bloemsuiker erover te strooien. Helaas bleef de bloemsuiker niet kleven, waardoor het kasteel maar half gelukt was.

Wanneer je een bepaalde versiering in je hoofd hebt, raad ik aan al je tijd ervoor te nemen. Door omstandigheden was ik al bijna een uur te laat op Margot haar feestje, toen ik aan de versiering begon en dus heb ik het veel te snel gedaan. Als ik meer tijd had gehad, was mijn kasteel misschien wel gelukt.

Ik heb zelf niet geproefd van mijn taart, want ik zal al vol na de wraps en de heerlijke taart van Lauranne, maar hoewel haar taart de mijne helemaal overtroffen heeft, waren de reacties toch positief.

Recept (voor 8 personen):

Ingrediënten: 1) Voor de taart: - 170 g boter, 
- 140 g fijne kristalsuiker, 
- fijn geraspte schil van 1 citroen, - 3 eieren, - 140g zelfrijzend bakmeel
2) Voor de vulling en de topping: - 200g mascarpone, - 200 g crème fraîche, - 3 el poedersuiker, - fijn geraspte schil van ½ citroen

Bereidingswijze: 1) Verwarm de oven voor op 180°C. Vet twee springvormen (20 cm) in en bekleed de bodems met vetvrij papier.

2) Klop de boter, de suiker en de citroenschil tot een bleek en luchtig geheel. Klop vervolgens een voor een de eieren erdoor. Zeef het bakmeel boven het mengsel en vouw het erdoor.

3) Verdeel het beslag gelijkmatig over de springvormen. Bak de taarthelften goudbruin in ong. 20-25 min. Zet de helften, zonder springvorm, op een rooster. Verwijder voorzichtig het vetvrije papier en laat de taarthelften volledig afkoelen.

4) Klop de mascarpone tot deze zacht is. Klop er vervolgens de crème fraîche, de suiker en de citroenschil door tot het mengsel glad en romig is. Verdeel iets minder dan de helft hiervan over een taarthelft en leg de andere erbovenop. Bestrijk de taart met de rest van het mengsel.

Variaties: 1) Dooptaart met citroen en frambozen: volg het basisrecept, maar bestrijk de onderste taarthelft met 3 el frambozenjam, voordat je de taart verder afwerkt.
2) Dooptaart met bosbessen: volg het basisrecept, maar strooi ong. 165 g bosbessen over de taartvulling, voordat je de bovenste taarthelft erop legt. Decoreer de taart met nog meer bosbessen.
3) Dooptaart met aardbeien: volg het basisrecept, maar leg ongeveer 150 g plakjes gesneden aardbeien op de taartvulling, voordat je de bovenste taarthelft erop legt. Decoreer de taart met nog meer aardbeien.



Veel bakplezier en smakelijk eten!



Song suggestion: It’s a small world by Disney




Geen opmerkingen:

Een reactie posten