Summer nights (16/04/12)
Vandaag was
een vriendin van me jarig en ik had beloofd een zomertaart voor haar te maken.
Gisteren had ik echter geen tijd en dus wou ik koste wat kost vandaag een taart
maken. Ik was echter totaal vergeten dat ik moest gaan babysitten, waardoor ik
zwaar in tijdsnood kwam. Een tip dus, voor alle bakkers in spe, bak wanneer je
de tijd hebt en neem er ook de tijd voor!
Mijn tweede
grote fout was dat ik het recept niet op voorhand goed doorgelezen had. Had ik
dat wel gedaan, dan had ik tenminste gezien dat ik 3 springvormen nodig had,
terwijl ik er zelf maar 1 heb. Nu moest ik mijn zus om hulp vragen: terwijl ik
aan het babysitten was, heeft zij mijn eerste taarthelft uit de oven gehaald en
de tweede erin gedaan. Ook had ik had te veel deeg voor mijn eerste helft
gebruikt, waardoor ik maar twee helften kon maken, maar dat hinderde niet.
Het beslag
was niet moeilijk te bereiden, maar aangezien ik mijn recept op voorhand niet
grondig genoeg gelezen had, kwam ik een beetje in de problemen. Je moet
namelijk appelschijfjes bakken in de pan en in diezelfde pan het beslag gieten.
M.a.w. zorg dat je een pan hebt die groot genoeg is! Zorg er ook voor dat de
appeltjes lang genoeg gebakken worden, totdat ze in kleine stukjes breken,
anders heb je grote brokken. Let er tevens op dat de appelschijfjes niet
aanbranden!
Als
versiering voor mijn zomertaart heb ik stukjes aardbei en appelsien gebruikt,
om de taart een frisse smaak te geven. Ook heb ik een héél klein beetje
kleurstof gebruikt (geel) om de slagroom een zomerse tint te geven.
Ik was blij
dat Tessa en de anderen aan wie ze de taart uitgedeeld had, mijn taart lekker
vonden. Mijn papa was echter niet zo tevreden, hij heeft niet van de taart
kunnen proeven en was daar duidelijk slechtgezind over! Geen zorgen hoor, papa, ik zal voor jou speciaal een
nieuwe taart maken!
Recept: (voor 8 personen)
Ingrediënten: 1) voor de taart: - 85g boter, - 140g fijne
kristalsuiker, - 6 eieren, - 85 ml crème fraîche, - fijn geraspte citroenschil
en het sap van 1 citroen, - 2 grote
keukenappels, - 1 ½ el bloem
2) voor de
vulling en de topping: - 330 ml crème fraîche, - ½ tl vanille-extract, - 4 tl
poedersuiker
Bereidingswijze: 1) Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet
drie (of twee) ronde springvormen (20 cm) in en bekleed de bodems met vetvrij
papier.
2) Smelt de
boter in een (grote) pan en bak de schijfjes appel ongeveer 8 min. tot ze zacht
zijn en uit elkaar vallen. Klop de crème fraîche, de schil en het sap van de
citroen, de suiker, de bloem en de eierdooiers door elkaar. Doe dit mengsel bij
de appels in de pan. Verwarm het geheel zachtjes ongeveer 5 min., al roeren,
tot het is ingedikt. Giet dit mengsel in een schone kom en laat het afkoelen.
3) Klop het
eiwit in een schone kom tot zich stijve pieken vormen. Roer het afgekoelde
appelmengsel goed door en vouw er vervolgens het eiwit door. Verdeel het
mengsel over de springvormen en strijk het glad. Bak de taarthelften ongeveer
45 min. stevig en goudgeel.
4) Laat de
taartlagen volledig afkoelen in de vormen. Snij de zijkanten van een taartlaag
los met een mes en keer de taartlaag om op een plat bord. Verwijder het vetvrij
papier, leg een plat bord op de taartlaag en keer de laag nog een keer, zodat
de goede kant van boven komt te liggen. Herhaal dit met de andere laag/lagen.
Dek de lagen af met folie en zet ze in de koelkast.
5) Meng de
crème fraîche, het vanille-extract en de suiker door elkaar. Verdeel de helft
van het mengsel over een taartlaag, leg er een andere laag er boven op en verdeel
daar de rest van het mengsel over.
Variaties: 1) Romige taart met
appel en kaneel: volg het basisrecept maar voeg 1 tl kaneelpoeder toe aan het
appelmengsel.
2) Romige
taart met appel en citroenvulling: volg het basisrecept maar laat het
vanille-extract en de poedersuiker weg uit de vulling. Roer in plaats daarvan 3
el lemoncurd door de crème fraîche.
3) Romige
taart met appel en bosbessen: volg het basisrecept maar strooi 400 gr verse
bosbessen over de vulling tussen de taartlaag(en).
Veel bakplezier en
smakelijk eten!
Song
suggestion: Summer nights by John Travolta & Olivia Newton John
Geen opmerkingen:
Een reactie posten