dinsdag 8 mei 2012

Summer nights





Summer nights  (16/04/12)

 


Vandaag was een vriendin van me jarig en ik had beloofd een zomertaart voor haar te maken. Gisteren had ik echter geen tijd en dus wou ik koste wat kost vandaag een taart maken. Ik was echter totaal vergeten dat ik moest gaan babysitten, waardoor ik zwaar in tijdsnood kwam. Een tip dus, voor alle bakkers in spe, bak wanneer je de tijd hebt en neem er ook de tijd voor!










Mijn tweede grote fout was dat ik het recept niet op voorhand goed doorgelezen had. Had ik dat wel gedaan, dan had ik tenminste gezien dat ik 3 springvormen nodig had, terwijl ik er zelf maar 1 heb. Nu moest ik mijn zus om hulp vragen: terwijl ik aan het babysitten was, heeft zij mijn eerste taarthelft uit de oven gehaald en de tweede erin gedaan. Ook had ik had te veel deeg voor mijn eerste helft gebruikt, waardoor ik maar twee helften kon maken, maar dat hinderde niet. 



Het beslag was niet moeilijk te bereiden, maar aangezien ik mijn recept op voorhand niet grondig genoeg gelezen had, kwam ik een beetje in de problemen. Je moet namelijk appelschijfjes bakken in de pan en in diezelfde pan het beslag gieten. M.a.w. zorg dat je een pan hebt die groot genoeg is! Zorg er ook voor dat de appeltjes lang genoeg gebakken worden, totdat ze in kleine stukjes breken, anders heb je grote brokken. Let er tevens op dat de appelschijfjes niet aanbranden!



Als versiering voor mijn zomertaart heb ik stukjes aardbei en appelsien gebruikt, om de taart een frisse smaak te geven. Ook heb ik een héél klein beetje kleurstof gebruikt (geel) om de slagroom een zomerse tint te geven.
Ik was blij dat Tessa en de anderen aan wie ze de taart uitgedeeld had, mijn taart lekker vonden. Mijn papa was echter niet zo tevreden, hij heeft niet van de taart kunnen proeven en was daar duidelijk slechtgezind over! Geen zorgen hoor, papa, ik zal voor jou speciaal een nieuwe taart maken!

Recept: (voor 8 personen)
Ingrediënten: 1) voor de taart: - 85g boter, - 140g fijne kristalsuiker, - 6 eieren, - 85 ml crème fraîche, - fijn geraspte citroenschil en het sap van 1 citroen, - 2 grote keukenappels, - 1 ½ el bloem
2) voor de vulling en de topping: - 330 ml crème fraîche, - ½ tl vanille-extract, - 4 tl poedersuiker
Bereidingswijze: 1) Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet drie (of twee) ronde springvormen (20 cm) in en bekleed de bodems met vetvrij papier.

2) Smelt de boter in een (grote) pan en bak de schijfjes appel ongeveer 8 min. tot ze zacht zijn en uit elkaar vallen. Klop de crème fraîche, de schil en het sap van de citroen, de suiker, de bloem en de eierdooiers door elkaar. Doe dit mengsel bij de appels in de pan. Verwarm het geheel zachtjes ongeveer 5 min., al roeren, tot het is ingedikt. Giet dit mengsel in een schone kom en laat het afkoelen.

3) Klop het eiwit in een schone kom tot zich stijve pieken vormen. Roer het afgekoelde appelmengsel goed door en vouw er vervolgens het eiwit door. Verdeel het mengsel over de springvormen en strijk het glad. Bak de taarthelften ongeveer 45 min. stevig en goudgeel.

4) Laat de taartlagen volledig afkoelen in de vormen. Snij de zijkanten van een taartlaag los met een mes en keer de taartlaag om op een plat bord. Verwijder het vetvrij papier, leg een plat bord op de taartlaag en keer de laag nog een keer, zodat de goede kant van boven komt te liggen. Herhaal dit met de andere laag/lagen. Dek de lagen af met folie en zet ze in de koelkast.

5) Meng de crème fraîche, het vanille-extract en de suiker door elkaar. Verdeel de helft van het mengsel over een taartlaag, leg er een andere laag er boven op en verdeel daar de rest van het mengsel over.

Variaties: 1) Romige taart met appel en kaneel: volg het basisrecept maar voeg 1 tl kaneelpoeder toe aan het appelmengsel.
2) Romige taart met appel en citroenvulling: volg het basisrecept maar laat het vanille-extract en de poedersuiker weg uit de vulling. Roer in plaats daarvan 3 el lemoncurd door de crème fraîche.
3) Romige taart met appel en bosbessen: volg het basisrecept maar strooi 400 gr verse bosbessen over de vulling tussen de taartlaag(en).

Veel bakplezier en smakelijk eten!
Song suggestion: Summer nights by John Travolta & Olivia Newton John

Geen opmerkingen:

Een reactie posten