maandag 30 april 2012

La primavera


La primavera (17/03/12)


De voorbije dagen was het eindelijk weer eens mooi weer: het zonnetje scheen. De lente is in aantocht! Om dat te vieren heb ik dit weekend een lentetaart gemaakt. Een lekker frisse citroen-laagjestaart met roomkaasglazuur.










Om het glazuur een beetje aan te kleden, heb ik er wat groene kleurstof bij gedaan, zodat het een fris tintje kreeg. In het recept moet je normaal gezien de schil van twee citroenen gebruiken, maar ik ben daar niet zo gek op. Ik heb dus maar één citroen geschild en daarvan nog niet eens alles gebruikt. De overschot gebruikte ik als versiering. Ik maakte er een zonnetje en het hartje van bloemen van. Met suikerfondant maakte ik de bloemblaadjes en vlindertjes. Ik had ook taartdecoratie in de vorm van fruit. Normaal gezien zou ik die liever zelf maken, maar ik had ze van een vriend voor mijn verjaardag gekregen en nu leek het ideale moment ze te gebruiken!

Het beslag was niet moeilijk te bereiden. Eigenlijk is het zelfs bijna hetzelfde beslag als de Boston cream pie (zie Jane Austen- taart). In het recept staat dat je bakvormen van ca. 20 cm doorsnede moet gebruiken, maar ik had er enkel grotere. Eerst was ik bang dat de bakvormen te groot zouden zijn en dat mijn twee taarthelften daardoor te dun zouden zijn, maar uiteindelijk waren ze dik genoeg. Ook het roomkaasglazuur was niet moeilijk te maken, maar achteraf gezien had ik liever een donkerdere kleur groen gehad. Op één van de twee taarthelften kun je ook wat lemoncurd (ook wel ‘crème de citron’ genoemd, een soort citroenconfituur) smeren. Gelukkig had ik nog wat over van de scones, want ik zou eerlijk gezegd niet weten of je het in een gewone supermarkt kunt vinden.
Door de citroen is de taart nogal zuur en even vreesde ik dat ze té zuur zou zijn. Maar het beslag, de cake, is zoet genoeg, zodat de balans tussen zoet en zuur eigenlijk een meerwaarde geeft aan de taart.

Recept: (voor 8 personen)
Ingrediënten: 1) voor de taart: - 170g boter, - 140g fijne kristalsuiker, - 3 eieren, - 140g zelfrijzend bakmeel, - fijn geraspte citroenschil
2) voor de vulling en de topping: - 270g roomkaas, - 40 g poedersuiker, - fijn geraspte citroenschil, - 2 tl citroensap,
- 3 el lemoncurd

Bereidingswijze: 1) Verwarm de oven voor op 180°C. Vet twee ronde bakvormen (20 cm) in en bekleed de bodems met bakpapier.

2) Klop de boter, de suiker en de citroenschil tot een bleek en luchtig geheel. Klop vervolgens een voor een de eieren erdoor. Zeef het bakmeel boven het eiermengsel en vouw het erdoor. Schep het beslag in de bakvormen en verdeel het gelijkmatig met de achterkant van een lepel.

3) Bak de taarthelften ongeveer 20-25 min. tot ze goudbruin zien. Als u er een breinaald insteekt, moet deze er weer schoon uitkomen. Zet de helften zonder bakvorm op een rooster. Verwijder voorzichtig het bakpapier en laat de taarthelften volledig afkoelen.

4) Klop de roomkaas, de poedersuiker en de schil en het sap van de citroen tot een glad, romig roomkaasglazuur. Verdeel de lemoncurd over een taarthelft en verdeel daar de helft van het glazuur over. Leg de andere taarthelft erop en bestrijk de taart met de rest van het glazuur.

Veel bakplezier en smakelijk eten!

Song suggestion: La primavera by Antonio Vivaldi

Liz On Top Of The World

Liz On Top Of The World  (10/03/12)


Vorige week donderdag was het, zoals de dames onder jullie ongetwijfeld wel weten, vrouwendag. Ter ere van deze speciale dag en van een slaapfeestje bij mijn vriendin Mathilde, besloot ik een Jane Austen-taart te maken. Ik hoop dat ten minste enkelen onder jullie weten over wie ik het heb, maar voor alle cultuurbarbaartjes zal ik even een korte biografie geven.
Jane Austen (1775-1817) was een Britse schrijfster wier verhalen vandaag de dag nog steeds actueel zijn. Ze schreef o.a. romans als ‘Pride and Prejudice’, ‘Emma’, ‘Sense and Sensibility’, ‘Mansfield Park’, ‘Northanger Abbey’ en ‘Persuasion’. De boeken werden talloze keren vertaald en verfilmd.
Iedereen die mij kent, weet dat ik een lichte ‘obsessie’ heb met Jane Austen. Ik heb alle boeken meermaals gelezen, alle verfilmingen gezien en ik beschouw haar als een soort supervrouw.

Maar hoe heb ik dan een Jane Austen-taart gemaakt, vraag je je misschien af. Wel, ken je camey (of camee) juweeltjes? Deze worden ook wel beschreven als Jane Austen-juweeltjes. Ik versierde mijn taart dus met roze glazuur, zoals de achtergrond van zo’n juweeltje en daarop maakte ik het silhouet van een vrouw met crème au beurre. Ik voegde nog sierlijk de letters J en A toe en klaar was Kees.



De taart zelf was een Boston cream pie, een taart die, zoals de naam al verraadt, haar oorsprong in Boston vindt. De taart bestaat uit twee helften met daartussen banketbakkersroom. Normaal gezien wordt de taart bedekt met chocoladeganache, maar dat klopte niet met mijn versiering, dus heb ik dat achterwege gelaten.
Het beslag was niet moeilijk te bereiden, maar ik had te grote bakvormen gebruikt, waardoor ik hele dunne taarthelften kreeg, met als resultaat dat mijn taart ook niet al de groot was. Je kunt zelf kiezen of je een grote taart wilt, of een dunne. De vorige keer dat ik een laagjestaart gemaakt heb, had ik mijn bakvormen bekleed met bakpapier, wat ervoor zorgde dat de vorm mislukt was. Dat overkomt mij geen tweede keer, dacht ik, en dus vette ik mijn bakvormen in met boter, knipte uit het bakpapier twee cirkels die overeenkwamen met de bakbodems en bekleedde deze met de rondes. Resultaat: mijn twee taarthelften waren identiek en kwamen perfect uit hun bakvorm!
Mijn taarthelften waren een succes, mijn banketbakkersroom iets minder. Alles ging goed tot ik de room in de koelkast zette. Nu moet je weten dat onze koelkast, die trouwens héél binnenkort vervangen zal worden, niet gewoon koelt. Ze vriest. Mijn room, die ik dus te lang in de koelkast had laten staan, bleek bevroren te zijn en dus moest ik wachten tot hij ontdooid was. Ik raad dit niet aan, want volgens mij is de room véél lekkerder als hij vers is!


Ik heb echter geen klachten gehoord en stiekem was ik wel héél trots op mezelf, want ik vind dat deze taart, versiering meegerekend, tot nu toe mijn meesterwerk is.
Recept: (voor 8 personen)
Ingrediënten: 1) voor de taart: - 170g boter, - 140g fijne kristalsuiker, - 3 eieren, - 140g zelfrijzend bakmeel, - 1 tl vanille-extract
2) voor de banketbakkersroom: - 120 ml melk, - 175 ml slagroom, - 3 eierdooiers, - 2 el fijne kristalsuiker, - 2 el bloem, - 1 tl vanille-extract
3) voor de chocoladeganache: - 100 g pure chocolade, - 120 ml slagroom
4) voor het glazuur: 250 gram poedersuiker en 2 à 3 eetlepels heet water.
5) voor de crème au beurre: 140 g boter, 280 poedersuiker, 1 à 2 theelepels melk, een beetje vanille-extract voor de smaak en een paar druppeltjes kleurstof. (Afhankelijk van wat je met het glazuur en de crème au beurre van plan bent, moet je je hoeveelheden aanpassen.)
Bereidingswijze: 1) Verwarm de oven voor op 180°C. Vet twee ronde bakvormen (20 cm) in en bekleed de bodems met bakpapier.
2) Klop de boter en de suiker tot een bleek en luchtig geheel. Klop vervolgens een voor een de eieren erdoor. Zeef het bakmeel boven het mengsel, voeg het vanille-extract toe en meng alles goed door elkaar. Schep het beslag in de bakvormen en verdeel het gelijkmatig met de achterkant van een lepel. Bak de taarthelften ongeveer 20-25 min. tot ze goudbruin zien. Als u er voorzichtig op duwt, moet de taart terugveren. Zet de helften zonder bakvorm op een rooster. Verwijder voorzichtig het bakpapier en laat de taarthelften volledig afkoelen.
3) Breng ondertussen de melk en de slagroom aan de kook. Haal de pan van het vuur. Klop de eierdooiers en de suiker in een kom tot een romig geheel, voeg het vanille-extract toe en klop vervolgens de bloem erdoor. Giet langzaam, al kloppend, het melk-roommengsel erbij en giet het geheel terug in de pan. Zet de pan op het vuur en verwarm het mengsel tot het dik is. Giet het mengsel in een kom, dek het af met folie, laat het afkoelen en zet het in de koelkast. Verdeel deze banketbakkersroom voor het serveren over een taarthelft en leg de andere taarthelft erop.
4) Hak de chocolade fijn en doe hem in een hittebestendige kom. Breng de slagroom tegen het kookpunt en schenk hem over de chocolade. Laat het geheel 5 min. Staan en roer het glad. Laat deze ganache afkoelen en giet hem over de taart.
5) Als je net als ik glazuur gebruikt, i.p.v. chocoladeganache, sla stap 4) dan over.
Klop de boter in een kom tot hij zacht is. Zeef de helft van de poedersuiker erboven en klop hem door de boter tot je een gladde crème krijgt. Voeg de overgebleven suiker, de melk en het vanille-extract erbij en roer tot alles een glad mengsel is. Voeg er nadien eventueel kleurstoffen bij.

Veel bakplezier en smakelijk eten!

Song suggestion: Liz On Top Of The World by Dario Marianelli

Girls just wanna have fun

Girls just wanna have fun (17/02/12)

 
Je hebt zo van die dagen dat je, zoals mijn vriendin Mathilde het eens uitgedrukt heeft, alle jongens zou willen bannen en lesbisch zou willen worden. Wat is er toch mis met het mannelijke geslacht? Soms zou je kunnen zweren dat ze evenveel emoties kennen als een theelepel!!! Meestal hou ik van jongens (en dan vooral van één), maar vandaag had ik even genoeg van hen.




Daarom heb ik een taart gebakken, om mijn eigen sekse te vieren. Ik noem het… de ‘supergirl-cake’ en dit recept is speciaal voor de dames onder ons! Viva las chicas!

Een chocoladecake (met véél chocolade), versierd met (roze) frambozenglazuur (van dr. Oetker, verkrijgbaar in bijna elke supermarkt) en het ‘supergirl-logo’ van zilveren pareltjes!!! Als dat geen troost-food is, dan weet ik het ook niet meer!

In principe is het beslag weer niet zo moeilijk te bereiden, maar je zit er wel even aan. Ook moet je zien dat je je bakvorm niet te veel vult, want de cake rijst enorm. Ikzelf heb dit aan den lijven ondervonden (ik moest een stuk van de bovenkant snijden om m’n glazuur erop te doen). Een groot probleem was ook dat na een uur mijn cake nog niet volledig gebakken was (mijn breipriem kwam er nog steeds nat uit).
Toch raad ik aan de cake dan al uit de oven te halen en bij wijze van spreken te laten stollen.

Recept (voor 8 personen):

Ingrediënten: - 100 ml water, - 200g boter, - 400 g poedersuiker, - 190 g zelfrijzend bakmeel, 30 g cacaopoeder, 250 g pure chocolade, 2 el vloeibare Solo (dit recept komt van de site, gewone vloeibare boter is volgens mij ook goed), -3 eieren, - 1 tl vanille-extract.

Bereidingswijze: 1) Verwarm een oven voor tot 160°. Bestrijk een springvorm voor cake van 24 cm diameter met boter.

2) Meng water, de (Solo)boter, chocolade en suiker in een steelpannetje. Roer op een zacht vuurtje tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen op kamertemperatuur. Zeef de bloem en de cacao samen en roer zachtjes onder het chocolademengsel. Roer de losgeklopte eieren en het vanille-extract er luchtig onder.
3)Giet het mengsel in de voorbereide cakevorm en zet het een uur in de oven. Als je saté-pen er na dit uur nog nat uitkomt, panikeer dan niet. Haal de cake uit de oven en laat de vloeibare chocolade stollen.

4) Versier naar hartenlust je cake!!!


Veel bakplezier en smakelijk eten!

Song suggestion: Girls just wanna have fun by Cindy Lauper


L-O-V-E


L-O-V-E (14/02/12)


 
Voor vele singles is dit de meest verschrikkelijke dag van het jaar, maar voor alle romantische zielen (incl. mezelf) een gelegenheid om onze geliefden eens extra in de bloemetjes te zetten! En hoe kun je iemand beter verwennen dan met… cupcakes!!! Voor mijn beste vrienden bakte ik een cupcake met een marsepeinhartje en chocolade crème au beurre! Mijn populariteit heeft zonder twijfel een enorme boost gekregen! ;)




Voor mijn vriendje maakte ik één grote cupcake in de vorm van een hartje. (Hoe kan het ook anders?) Ook deze voorzag ik rijkelijk van chocolade crème au beurre, waarvan ik weet dat hij dat héél graag eet. Daarop strooide ik wat gesuikerde hartjes, vlindertjes en glinstertjes, die je in bijna elke supermarkt terugvindt! Je weet wat ze zeggen, de liefde van een man gaat door de maag, dus dames: jullie weten wat te doen volgende Valentijn!



Het beslag zelf was héél simpel te bereiden en het was snel gepiept. Toch zou ik aan iedereen aanraden cupcakes enkel in de voorziene vormpjes te bakken, want hoewel mijn hartjesvorm heel romantisch was en de cake na het bakken er nog redelijk goed uitkwam, was het kantje boortje.

Het gaat natuurlijk wel als je een beweegbare vorm hebt, maar die van mij kon je niet ‘uitknijpen’ en de cake kwam er niet zo gemakkelijk uit.

De marsepeinhartjes waren niet zo gemakkelijk te maken. In plaats van marsepein te kleuren met rode vloeistof, heb ik in de AVEVE rode marsepein gekocht. Normaal gezien maak ik alles liever zelf, maar dit spaarde tijd en rode handjes uit (voedingskleurstof krijg je bijna niet van je handen). Ik had zelf geen hartjesvorm, wat maakte dat ik de hartjes met een mesje moest uitsnijden en ik kan jullie verzekeren dat dat geen makkie was! Ze zagen er dan ook lichtjes misvormd uit, maar ze waren desondanks lekker.

Als je geen tijd hebt om ze 3 à 4 uur te laten rusten, koop dan beter net als ik ‘kant-en-klare marsepein’.

Ik had dit recept nog nooit eerder gebruikt. Meestal gebruik ik een algemeen recept voor cupcakes, maar dit waren speciale chocolade Valentijnscupcakes. Je hebt ook geen grote hoeveelheden nodig, wat altijd handig is. Het recept is zogezegd voor 6 stuks, maar ik kon 5 cupcakes en 1 grote cupcake maken, dus wees erop voorbereid dat je wel eens beslag voor meerdere zou kunnen hebben. Geen groot drama natuurlijk, the more the merier!

Recept: (voor minstens 6 stuks)

Ingrediënten: 1) Voor de cupcakes: 

- 90g zachte boter of margarine,

- 110g kristalsuiker, - ½ tl vanille-extract, - 2 eieren, - 60g bloem,

- 1 el cacao, - 1 tl bakpoeder

2) Voor de crème au beurre: - 60g zachte boter, - 110g poedersuiker, - 25g pure chocolade

3) Voor de marsepeinhartjes: - poedersuiker (om te bestuiven), -35g marsepein, -rode voedingskleurstof

Bereidingswijze: 1)Bekleed voor de hartjes een bakplaat en bestuif het licht met poedersuiker. Kneed de marsepein tot het soepel is en kneed er dan gelijkmatig enkele druppels rode kleurstof door. Rol de marsepein op een met poedersuiker op een met poedersuiker bestoven werkblad uit tot een lap van 5 mm dik (ik raad een glazen plaat aan, dat ik gemakkelijk schoon te maken!). Steek er met een vormpje kleine hartjes uit en leg ze op de bakplaat. Laat ze 3-4u rusten.

2) Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een muffinblik met minstens 6 papieren vormpjes.

3) Klop de boter, suiker en vanille licht en luchtig in een grote kom en klop er dan geleidelijk de eieren door. Zeef de bloem, de cacao en het bakpoeder erboven en spatel dit door het beslag. Schap het in de vormpjes.

4) Bak de cupcakes 20-25 min. In de oven. Laat ze afkoelen op een taartrooster.

5) Smelt de chocolade ‘au bain marie’: zet een pannetje in een ander pannetje en vul het onderste met heet water. Zet het op een laag vuurtje. Smelt de chocolade in het bovenste potje, terwijl je goed blijft roeren! Laat de gesmolten chocolade afkoelen tot het op kamertemperatuur is.

Klop de boter voor de crème au beurre in een kom. Zeef de poedersuiker erboven en klop hem door de boter tot je een gladde crème krijgt. Roer er goed de gesmolten chocolade door.

Je kunt de crème in een spuitzak doen, om zo een mooi resultaat te verkrijgen.

Veel bakplezier en smakelijk eten!

Song suggestion: L-O-V-E by Joss Stone

maandag 23 april 2012

Home Again

Home Again (25/02/12)

 
Voorbije zaterdag gaf mijn nicht een housewarming. Ruim een jaar geleden hadden zij en haar vriend een huis gekocht dat, op zijn zachts gezegd, een krot was. Na goed een half jaar verbouwen was het eindelijk leefbaar en mochten we voor de eerste keer op bezoek komen. Van buiten af zou je zeggen dat het een smal rijhuisje is, maar binnenin is het eigenlijk best groot. Ze hebben er echt een leuk optrekje van gemaakt, met een grote keuken, een leuke woonkamer, een mooie badkamer en een knusse slaapkamer.
Als cadeau gaf mijn moeder hen een paar leuke koffiekopjes (lekker huiselijk). Ik had echter nog een ander cadeautje mee: speciaal voor hen had ik een kaastaart met witte chocolade gemaakt. Mijn versiering was sober, maar toch origineel, moet ik zeggen; ik had met witte en zwarte chocoladekrullen een huisje gemaakt! J
Ik maak vaak New York cheesecake en hoewel dit recept er sterk op leek, waren er een paar verschillen. Zo moet je deze kaastaart 50 min. in de oven bakken, terwijl je bij New York cheesecake enkel de bodem bakt en de ‘cheese’ laat opstijven in de koelkast.
De taart is niet zo moeilijk om te maken, maar het neemt véél tijd in beslag! Behalve de bereidingstijd, moet je bodem een half uur in de koelkast laten staan, vervolgens je taart 50 min. in de oven bakken en daarna weer 4 uur in de koelkast zetten. De kaastaart is het lekkerst wanneer je haar vers opdient, d.w.z. onmiddellijk na die 4 uur.
Ik had een beetje teveel plattekaas in mijn beslag gedaan. Hoewel dat voor de smaak niet van belang was, had ik daardoor te veel deeg en moest ik naast mijn springvorm nog 4 andere potjes bekleden met speculaas om daar het overtollige van mijn beslag in te doen.
Het leuke aan kaastaart is dat, buiten het feit dat ze extreem lekker is, ze ook héél zwaar is en er dus meer mensen van kunnen eten (omdat iedereen maar een klein stukje neemt)! Het recept is voor 8 à 10 personen bestemd, maar ik heb eens twee taarten gemaakt voor 26 personen en deze was niet helemaal op!
Recept: (voor 8 à 10 personen)
Ingrediënten: - 140g speculaas (verkruimeld),
- 55g boter, -170g witte chocolade, - 400g plattekaas,
- 140g kristalsuiker, - 175 ml slagroom, - 1 tl vanille-extract, -3 grote eieren, - 3 el pure chocolate chips
Bereidingswijze: 1) Vet een ronde springvorm (20 cm) in. Roer de kruimels door de boter, die je eerst smelt. Verdeel dit mengsel over de springvorm en druk het stevig aan zodat er een gelijkmatige bodem ontstaat (hiervoor kun je best een vork met lange tanden gebruiken). Strooi de chocolate chips over de bodem en druk ze zachtjes aan. Zet de kruimelbodem 30 min. in de koelkast.
2) Verwarm de oven voor op 180°C. Breek de chocolade in stukjes in een hittebestendige kom en plaats ze boven een pan zacht kokend water. Laat de chocolade zachtjes smelten, haal de pan van het vuur en laat de chocolade ongeveer 10 min. afkoelen.
3) Klop de plattekaas op en klop er de suiker, de slagroom en het vanille-extract door tot een glad, romig geheel. Klop vervolgens een voor een de eierdooiers erdoor. Vouw de afgekoelde chocolade door het mengsel. Klop het eiwit op tot je zachte pieken kunt vormen. Voeg het eiwit bij het chocolademengsel en vouw het erdoor. Giet dit mengsel over de kruimelbodem en strijk de bovenkant glad.
4) Bak de taart 50 min. tot hij aan de buitenkant stevig is, maar in het midden nog niet. Laat de taart afkoelen en zet hem minstens 4 uur in de koelkast.
5) Haal de taart voorzichtig uit de springvorm en versier hem naar hartenlust!
Veel bakplezier en smakelijk eten!
Song suggestion: Home again by Michael Kiwanuka

maandag 16 april 2012

Tea for two

Tea for two (20/02/12)

Al elk jaar sinds mijn zevende koken mijn zus en ik voor onze ouders met Valentijn. Dit jaar kozen ze voor een brunch. Op het menu stonden een heerlijk omeletje met spek, een appelvenkelsapje, croissants en… SCONES!!! Deze typische Britse broodjes zijn heerlijk met een beetje lemon curd en clotted cream, een soort slagroom.

Het beslag is niet moeilijk te bereiden, maar dit is de tweede keer dat ik scones gemaakt heb en elke keer waren ze te weinig gerezen. In het recept staat dat je het deeg 1 cm dik moet maken, maar ik raad minstens 2 cm aan.

Als het deeg nog te nat is om uit te rollen, kneed dan nog wat langer. Op den duur krijg je een vaste deegbal (zelfs al lijkt het in het begin niet zo). Als je echter geen geduld of geen tijd hebt, voeg dan beetje bij beetje wat bloem bij het deeg. Niet te veel, want anders is het deeg te droog en kun je het niet meer uitrollen. Je kunt ook i.p.v. met een glas vormpjes uit steken, kleine deegballetjes maken, maar hierbij is het moeilijker om een mooie vorm aan je scones te geven.

Een suggestie van de chef: voeg aan de scones chocoladepastilles of rozijnen toe.


Recept:
Ingrediënten: 1) Voor de scones: - 250 g zelfrijzende bloem, - ¼ tl bakpoeder, - snuif zout, - 50g boter, - 1,5 dl melk
2) Voor op de scones: - roomboter, - lemon curd, - 3 el slagroom, - 2 el mascarpone op plattekaas
Bereidingswijze: 1) Zeef de bloem en meng met het bakpoeder en zout. Wrijf de boter onder de bloem tot een kruimelige massa ontstaat. Voeg de melk beetje bij beetje toe tot u een glad mengsel verkrijgt.
2) Rol het deeg 2 cm dik uit op een met bloem bestrooid werkvlak (bij voorkeur een glazen plaat). Steek ronde vormpjes uit met een glas.
3) Bak de scones 10 à 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.
4) Klop de slagroom luchtig op met de mascarpone of plattekaas.
5) Snijdt de scones open en smeer wat boter, lemon curd en ‘clotted cream’ op elke helft!


Veel bakplezier en smakelijk eten!
Song suggestion: Tea for two by Doris Day

C is for cookie

C is for Cookie (12/02/12)

Elk jaar organiseert Paxion, onze leerlingenraad, met behulp van de vierdejaars een Valentijnsactie. Dit jaar deden ze een warme oproep aan vrijwilligers om koekjes te bakken en ik meldde me van harte aan. Mijn opdracht: 216 koekjes bakken voor het zesde jaar.
1e stap: het zoeken van een recept. Nu moet je weten dat de meeste recepten bestemd zijn voor max. 60 koekjes (de lekkerste meestal voor een 30-tal). Als ik zo’n recept gebruikt had, dan had ik alle ingrediënten maal 7 moeten doen, wat toch enorme hoeveelheden oplevert. Plotseling herinnerde ik me een recept uit mijn kinderkookboek van vroeger. Hierbij ging het wel om kerstkoekjes (voor een hele boom vol), maar dat weet toch niemand.
2e stap: bakken. Onderschat het niet: koekjes maken is dodelijk vermoeiend!!! Het beslag op zich is niet zo moeilijk te bereiden. Oorspronkelijk wou ik wat rode kleurstof door m’n beslag roeren, maar dat zou ik afraden; kleurstof is moeilijk (om niet te zeggen onmogelijk) van je handen af te krijgen en om koekjes te maken, moet je je handen gebruiken. Bovendien is het na het bakken amper te zien. (Ja, inderdaad, ik spreek uit ervaring.) Het moeilijkste aan koekjes maken is het deeg uitrollen. Het beste kun je dit op een glasplaat doen (met bakpapier is moeilijk, want het verschuift altijd). Zorg er ook voor dat de glasplaat op een (liefst lege) tafel staat, die gemakkelijk schoon te maken is. Draag ook zeker een schort, want koekjes maken is echt ‘dirty work’. Gebruik genoeg bloem, want anders plakt je deeg aan je deegroller en/of glasplaat, maar gebruik ook niet te veel, want dan wordt je deeg te droog en verkruimelt het te gemakkelijk. Geen gemakkelijke opgave dus!
Recept (voor 1 boom vol):
Ingrediënten: - 150 g suiker, 1 ei, 250 g zelfrijzend bakmeel, 4 tl kaneel (ikzelf heb3 tl kaneel en 1 tl speculaaskruiden gebruikt), 150 g boter.
Bereidingswijze: 1) Snij de boter in kleine stukjes en smelt het? Doe de suiker, het ei en de kaneel (en speculaaskruiden) erbij. Meng het goed door elkaar met de mixer, tot het een glad papje is.
2) Pak een houten lepel. Schud een beetje van het bakmeel bij het mengsel in de kom. Met een lepel roer je het er goed door. Zo doe je, beetje voor beetje, het bakmeel bij het deeg. Als het te zwaar wordt om met de lepel te roeren, kneed je het deeg verder met je handen. (WAS ZE EERST GOED!)
Als het bakmeel er helemaal door zit, pak je de deegbal in keukenfolie en leg je hem een halfuur in de koelkast.
3) Leg een stuk bakpapier op het bakblik. Verwarm de over voor op 175°C. Smeer een glazen plaat en de deegroller in met bloem, dan plakt het deeg er niet aan vast. Pak het deeg en rol het dun uit. Met een (hartjes)vorm steek je koekjes uit. Deegrestjes kneed je weer samen en rol je opnieuw uit, tot al je deeg op is.
4) Schuif het bakblik in de oven. Bak de koekjes 10 minuten tot ze lichtbruin zijn. Als de koekjes klaar zijn, haal je ze uit de oven en laat ze afkoelen op het aanrecht.
 Veel bakplezier en smakelijk eten!
 Song suggestion: Cookie Monster Sings C is for Cookie

vrijdag 13 april 2012

Home, sweet home



Home, sweet home (11/02/12)


Vandaag kwam mijn mama thuis van een heerlijk weekje Egypte, en hoe haar beter verwelkomen dan met een ‘Welcome home’-taart? Mijn oorspronkelijke idee was een marmertaart in een hartjesvorm te bakken (het wit-bruine aspect had trouwens een symbolische betekenis voor Valentijn: yin en yang). Diezelfde dag was ik met mijn papa naar de AVEVE geweest, waar ze allerlei spulletjes om te bakken verkopen. Ik kocht er een nieuwe springvorm en door mijn enthousiasme vergat ik mijn hele yin yang-idee en maakte ik een bruin-roze, ronde marmertaart. Helaas pindakaas, maar het hartjes-idee zal ik dan maar voor Valentijn houden.

Op zich was het beslag niet moeilijk te bereiden (het is hetzelfde beslag als de vanille-laagjestaart), maar ik was nogal in de war. Een tip dus, voor als je wilt bakken, maar je moe of warrig bent: ga wandelen! Door de frisse lucht zal je hoofd weer helder worden en zal je minder fouten maken. Zelf heb ik dat niet gedaan, met als gevolg dat ik mijn crème au beurre bijna liet vallen. Het is best ook dat je, niet zoals ik, voor vijf uur in de namiddag begint, want bakken is zeer vermoeiend (ONDERSCHAT HET NIET!!!).

Vervolgens nog één tip: als er ongezoet cacaopoeder in je recept staat, gebruik dan ook ongezoet cacaopoeder. Nesquik zorgt er niet alleen voor dat je beslag extra zoet wordt (op zich niet zo’n groot probleem voor mij), maar vooral dat je beslag een lelijke kleur bruin krijgt; geen mooi donkerbruin, maar héél licht bruin.

Het recept (voor 8 personen):
Ingrediënten: 1) Voor de taart: - 170 g boter (op kamertemperatuur), - 140 g fijne kristalsuiker, - 3 eieren, - 140 g zelfrijzend bakmeel, - 1 tl vanille-extract, 2 el ongezoet cacaopoeder
2) voor de crème au beurre: - 150 g poedersuiker, - 80 g boter (op kamertemperatuur), - 2 el melk, 1 el ongezoet cacaopoeder, - chocoladepastilles, krullen, etc. in 2 kleuren (wit en bruin)
Bereidingswijze: 1) Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ronde bakvorm (20 cm) in en bekleed de bodem met vetvrij papier. (Als je een springvorm gebruikt, zorg dan dat je deze goed invet met boter.)
2) Klop de boter en de suiker tot een bleek, romig geheel. Klop vervolgens één voor één de eieren erdoor. Zeef het bakmeel boven het mengsel en vouw het erdoor. Verdeel vervolgens het mengsel over twee kommen. Roer 1 tl vanille-extract door het ene mengsel en zeef het cacaopoeder boven het andere. Schep afwisselend een el wit beslag en een el bruin beslag in de bakvorm. (Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk wit en bruin afwisselt. Dit geeft een mooier effect!) Roer met een breinaald (of saté-pen of eetstokje) door het mengsel in de bakvorm. Zo ontstaat het gemarmerde effect. Bak de taart ongeveer 45 min. tot ze gerezen is en goudgeel is. (Afhankelijk van welk type oven je hebt, is 45 min. eigenlijk te veel, dus controleer je taart al eens na 40 min.)
Zet de oven uit en laat de ovendeur op een kiertje staan. Hierdoor voorkom je dat de taart inzakt. Wanneer je met een breinaald in het beslag prikt, moet deze er weer schoon uitkomen. Laat de taart uit de bakvorm op een rooster afkoelen.
3) Zeef het poedersuiker in een kommetje en klop de boter erdoor. Zeef vervolgens het cacaopoeder boven het mengsel en vouw het met de melk erdoor. Klop het mengsel tot een gladde, romige crème au beurre. Verdeel de crème au beurre over de taart en versiert verder met de chocoladepastilles,-krulletjes,…
Let op: de crème au beurre mag pas op de taart gesmeerd worden als deze voldoende afgekoeld is!!!

Variaties
1)Voor een roze-witte marmertaart: volg het basisrecept maar vervang het cacaopoeder in de helft 
van het beslag door roze voedingskleurstof. Laat de crème au beurre weg en bestuif de taart met poedersuiker.  
2) Voor marmertaart met sinaasappel en chocolade: volg het basisrecept maar vervang het vanille-extract in de helft van 
het beslag door de fijn geraspte schil van 1 sinaasappel.
3)  Voor marmertaart met koffie en chocolade: volg het basisrecept maar vervang het vanille-extract in de helft van 
het beslag door 1 tl oploskoffie die je eerst hebt opgelost in een ½ el kokend water.
4)  Voor marmertaart met citroen en chocolade: volg het basisrecept maar vervang het vanille-extract in de helft van het beslag door de fijn geraspte schil van 1 citroen.

Veel bakplezier en smakelijk eten!

Song suggestion: Home sweet home by Montly Crue